De mama 2 mrt 2017 Mercy Hiltrop

Nederlandse moeder tilt baby zelf uit haar buik tijdens keizersnede

Zelf je baby als eerste vastpakken als hij of zij wordt geboren. Bij vaginale bevallingen is daar al niks geks meer aan en in het buitenland gebeurt het af en toe ook tijdens een keizersnede. Nu is ook in Nederland het eerste kindje door de moeder zelf uit de buik getild tijdens een keizersnede. Bijzonder!

De eer is aan Camilla. Zij beviel afgelopen vrijdag met een keizersnede van dochtertje Jula en haalde het meisje zelf uit haar buik.

Moeder assisteert

Omdat de vorige bevalling van Camilla traumatisch was verlopen, wilde ze het dit keer anders aanpakken en ervoor zorgen dat ze meer betrokken was bij de bevalling. Samen met haar bevallingscoach Annelies Mulder kwam Camilla daarom op het idee om te bevallen met een zogenaamde maternal assisted c-section. Hierbij ‘assisteert’ de moeder zelf bij de keizersnee.

LEES OOK: 8 x onmisbare dingen voor tijdens de bevalling (die niemand je vertelt)

Gynaecoloog

Het ziekenhuis was gelukkig positief over haar plan. ‘De moeder gaf in de voorgesprekken aan dat ze zelf haar kindje uit haar buik wilde tillen’, zegt gynaecoloog Koen Deurloo van het Diakonessenhuis in Utrecht tegen RTL Nieuws. ‘Daar hebben we graag gehoor aan gegeven. Alles is bespreekbaar en ook uitvoerbaar, zolang het medisch verantwoord is.’ Het OK-team en de anesthesist hadden van tevoren getraind op het verloop van zo’n keizersnede, zodat iedereen goed voorbereid was.

Unieke ervaring

Volgens bevallingscoach Mulder was het voor zowel de ouders als de andere betrokkenen een ‘unieke ervaring’. ‘We hadden gehoopt dat het zo zou gaan, maar het was nog veel mooier dan vooraf gedacht.’ Geweldig dat dit nu ook in Nederland kan. Wie volgt?

Bekijk hier beelden van deze bijzondere keizersnee.

LEES OOK: 10 x overeenkomsten tussen een ‘gewone’ bevalling en een keizersnede

RTLnieuws.nl

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Nederlandse moeder tilt baby zelf uit haar buik tijdens keizersnede
Sluiten