De mama 24 jul 2017 Susan Dalstra

Nederlands onderzoek: vrouwen verliezen tot 3 jaar na de bevalling hun zelfvertrouwen

Dat de komst van een baby nogal impact heeft, is waarschijnlijk het understatement van de eeuw. Alles verandert – en niet in de laatste plaats jijzelf. Onderzoekers van de universiteit van Tilburg ontdekten dat een kind krijgen ook veel doet met je algehele zelfbeeld – en dat is weinig positief. 

Volgens het onderzoek hebben vrouwen nog jaren tot na de bevalling een verminderd zelfvertrouwen. De onderzoekers volgden 84.000 vrouwen tijdens hun zwangerschap en tot drie jaar na de bevalling. Ze zagen dat de vrouwen na die drie jaar nog steeds niet het zelfvertrouwen hadden als voordat ze zwanger werden.

Spuugvlekken en slapeloze nachten

Voor veel moeders zal dat niet als een verrassing komen. Je moet alles opnieuw uitvinden – inclusief jezelf. Wie ben je in je nieuwe rol als moeder, partner en collega? En zie je maar eens sexy te voelen met al die spuugvlekken op je schouder en die onophoudelijke reeks slapeloze nachten.

Ook als je tijdens de zwangerschap niet een soort stralende vruchtbaarheidsgodin (hallo Beyoncé) voelt, is het goed om te weten dat je lang niet de enige bent. Je begint uit te dijen, op te zwellen, begint te waggelen, bent niet meer in staat je eigen veters te strikken en kan je plas niet meer ophouden wanneer je in lachen uitbarst. Geen wonder dat je in die periode niet blaakt van het zelfvertrouwen (hoe mooi en leuk je ook bent).

LEES OOK: Moeder roept met foto’s op Insta op tot dankbaarheid voor je lichaam

Wonder Woman

Opvallend genoeg piekt het zelfvertrouwen weer in de eerste zes maanden direct na de komst van de baby. Je hebt weliswaar een slaaptekort en de hormonen gieren door je lijf, maar je ontdekt ook dat je in staat bent om nieuw leven in de wereld te brengen en voor dat wezentje te zorgen terwijl je tegelijkertijd jezelf in leven houdt. Terecht dat je je dan Wonder Woman voelt.

Weer je oude zelf worden na de bevalling draait echter om meer dan weer in je favoriete skinny passen. Al die gelukzalige gezinskiekjes die je op Facebook en Instagram ziet? Voornamelijk toneel. Tenminste; na dat eerste halfjaar. Want na die piek en die afterglow bereikt het zelfvertrouwen opnieuw een dieptepunt, en dat is er eentje die wel drie jaar lang aanhoudt.

Relatie

En het wordt nog deprimerender, want hoe slechter vrouwen zich voelden over zichzelf, hoe minder veilig ze zich voelden binnen hun relatie. Ieder stel heeft dezelfde ruzies over wiens beurt het is om de luier te verschonen of wie er nu uit bed mag om jullie huilende baby weer in slaap te wiegen.

Dit is geen gezellig nieuws, maar wel belangrijk. Het taboe doorbreken en erover praten zorgt ervoor dat je je als kersverse moeder een stuk minder eenzaam voelt. Het ligt niet aan jou, je bent niet raar en al helemaal geen slechte moeder.

LEES OOK: 8 dingen die iedere volwassen man zou moeten doen voor onzekere moeders

Zelfvertrouwen vinden

Het duurt even – jaren dus – voordat je weer helemaal jezelf bent. Je hebt even nodig om zelfvertrouwen te vinden in het nieuwe ‘normaal’. Geef jezelf een break en wees niet zo kritisch. Doe een dutje als je de kans krijgt, ga op date night met je geliefde, ga naar de kapper om je haar te laten föhnen of doe wat dan ook jou een beter gevoel geeft over jezelf. Ook al is het maar voor even.

Herkenbaar? Hoog tijd dan om je hart te luchten. Praat met ons mee op Facebook:

 

Scary Mommy

Reageer op artikel:
Nederlands onderzoek: vrouwen verliezen tot 3 jaar na de bevalling hun zelfvertrouwen
Sluiten