De baby 27 nov 2017 Daphne de Groot

Dit is waarom je baby een ‘innie’ of een ‘outie’ heeft

Het is je vast wel eens opgevallen. De meeste mensen hebben een navel die naar binnen valt (een ‘innie’). Maar sommige mensen hebben een soort bobbeltje als navel (‘outie’). Veel mensen denken dat dit komt door de manier van afsnijden van de navelstreng, maar dat is niet waar. Het hangt er vooral vanaf hoe de navelstreng na het doorsnijden heelt. 

Is na het doorsnijden veel littekenweefsel bij ontstaan, dan is er minder ruimte voor speling tussen de buikwand en de huid van de navel. De navel wordt dan (deels) naar buiten geduwd, en is dan bobbelvormig. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de navelstreng van je baby ‘niet goed’ wordt afgesneden, als je een voorkeur voor het een of het ander hebt. Afknippen gebeurt namelijk altijd op zo’n 5 cm vanaf de buikje van je baby. Het overgebleven stompje valt er na vier tot vijftien dagen vanzelf vanaf.

Zwanger en ‘outie’

Als je zwanger bent kun je ook ineens een bobbeltje hebben als navel. Dat komt omdat de buikwand uitzet. En daar ben je bepaald niet zeldzaam mee. Maar liefst 10% van de mensen heeft een uitstekende navel.

LEES OOK: Onderzoek: Wachten met afklemmen van navelstreng kan levens redden

Wat grappige navel(streng)-weetjes

  • Vroeger dachten ze dat bij jongetjes de lengte van de navelstreng voorspelde hoelang zijn penis zou worden.
  • In Gambia smeren ze bloed uit de navelstreng op de mond van de baby. Dit zou geluk brengen.
  • In Japan wordt de navelstreng schoongemaakt en in een herinneringsdoosje (kotobuki bako) bewaard. Dit zou de band tussen moeder en kind versterken.
  • Wanneer de navelstreng wordt afgeknipt, ademt je baby voor het eerst zelfstandig. De bloedsomloop zet zich dan ook pas in gang. Het duurt een paar weken voordat het restje van de navelstreng eraf valt.

Het kan trouwens de moeite waard zijn om zo lang mogelijk te wachten met het afknippen van de navelstreng, volgens dit onderzoek

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

Quest.nl

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is waarom je baby een ‘innie’ of een ‘outie’ heeft
Sluiten