De mama 30 jul 2017 Susan Dalstra

‘Dit zei m’n partner na de bevalling waardoor ik niet meer onzeker was over m’n lijf’

Het is niet meer dan normaal dat je lichaam na de bevalling niet meer hetzelfde is – en misschien ook wel nooit meer wordt. En dat is oké – ook al kan het je knap onzeker maken. 

Gepest

Daar kan Kelly Green over meepraten. Ze werd jarenlang gepest om haar gewicht, waardoor haar lichaam altijd een gevoelig onderwerp is geweest. Totdat ze haar man ontmoette en hij haar liet zien dat ze niks heeft om onzeker over te zijn. Maar toen Kelly beviel van hun eerste kind kwamen al die onzekere gevoelens weer boven drijven.

‘Een deel van mij vroeg zich af of mijn man minder van me zou houden als ik die extra kilo’s na de bevalling niet meer zou kwijtraken. De angst dat zijn liefde voor mij tanende zou zijn, was gekmakend. Maar toen zei hij iets wat alle zorgen over m’n lijf wegnam en daar ben ik hem zo dankbaar voor’, schrijft ze.

LEES OOK: Moeder roept met foto’s op Insta op tot dankbaarheid voor je lichaam

Paranoia en zelfhaat

‘Anderhalf jaar na de bevalling was mijn gewicht nog steeds hetzelfde als direct na de bevalling. Ik hield altijd een kussen in de buurt om m’n lichaam te verstoppen, ook al wist ik dat hij me iedere dag zag. Ik weet dat het nergens op sloeg, maar ik dacht dat als hij me echt zou zien, hij minder van me zou houden. Paranoia en zelfhaat controleerden mijn gedachten en versterkten m’n angst. Dus op een dag pakte ik m’n telefoon en stuurde ik hem de vraag die ik hem niet face to face durfde te stellen.

Als ik voor de rest van m’n leven dit gewicht zou hebben, zou je dan nog van me houden?

Ik weet niet zeker wat ik verwachtte wat hij terug zou sturen. Ik wist vrij zeker dat hij ‘natuurlijk’ zou zeggen, maar ik wist niet wat voor woorden hij zou kiezen. Eerlijk gezegd geloofde ik dat hij wel van me hield, maar hij zich minder aangetrokken tot me voelde. Hij zou zeggen dat hij van me houdt, maar dat ik naar de sportschool moest gaan om te werken aan m’n zelfvertrouwen.’

Dat zei hij allemaal niet. In plaats daarvan zei hij:

‘Ja, ik zou nog steeds van je houden als je dit gewicht zou houden. Er is niks mis met je gewicht. Je ziet er geweldig uit, maar ik ben niet bij je om hoe je eruit ziet; ik ben bij je omdat ik van je hou.’

Geluk

Die lieve woorden hakten er goed in. ‘Toen ik naar huis reed, moest ik het stuur stevig vasthouden omdat ik zo hard moest huilen. Ik huilde zo hard dat voorbijgangers schrokken. Ik huilde omdat ik hem eindelijk de vraag had gesteld die al brandde sinds de dag dat ik terugkwam uit het ziekenhuis. Ik huilde omdat ik zoveel geluk had. Dat ik een gezonde baby had gekregen met een partner die van me houdt.’

Aááh.

Kelly is niet de enige moeder die zich onzeker voelt na de bevalling. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen tot wel drie jaar na de bevalling een verminderd zelfvertrouwen hebben.

 

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
‘Dit zei m’n partner na de bevalling waardoor ik niet meer onzeker was over m’n lijf’
Sluiten