De baby 19 aug 2017 Susan Dalstra

Slaap kindje slaap: deze muziek werkt het best als je wil dat je baby snel slaapt

Als oververmoeide ouder heb je er (bijna) alles voor over om je baby in slaap te krijgen. Volgens de wetenschap is echter het aloude slaapliedje een van de beste manieren om die kleine druktemaker zo snel mogelijk naar dromenland te sturen. 

Een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep toont aan dat baby’s die een vaste routine hebben voor het slapen gaan sneller en vaster slapen. De kleintjes kregen eerst een bad, een massage en werden vervolgens toegezongen door hun vader of moeder. Die baby’s pakten een veel betere nachtrust dan de baby’s die dat allemaal niet kregen. De moeders in de eerste groep waren ook een stuk tevredener wat niet geheel verrassend is, want hallo, slapen is leven.

Minder angstig

Een onderzoek dat werd gepubliceerd in de Psychology of Music toont aan dat kinderen die slaapliedjes werden toegezongen in het ziekenhuis een lagere hartslag hadden, zich minder angstig en minder pijn voelden dan wanneer iemand ze een verhaal voorlas of er helemaal geen interactie plaatsvond.

LEES OOK: 6 manieren om ervoor te zorgen dat je baby zo veilig mogelijk slaapt

Slaapliedje

Om te bepalen of het soort muziek er toe doet, nam het Beth Israel Medical Center de proef op de som. Ze lieten baby’s luisteren naar liedjes die werden gezongen door hun ouders, een instrument die het geluid in de baarmoeder nabootst en een drum die het geluid van een hartslag simuleert. Alle soorten geluid verlaagden de hartslag van de baby’s, maar het geluid van de vader of moeder die een slaapliedje zong, was het effectiefst.

Weightless

De British Academy of Sounds claimt dat ze de oplossing hebben gevonden voor slaapproblemen. Ze hebben twee nummers geproduceerd, waarvan eentje getiteld ‘Weightless’ en ‘Zero point lite’. De nummers werden beiden gecomponeerd aan de hand van parameters als lengte, type geluiden en structuren om mensen sneller in slaap te doen vallen. Het onderzoek werd weliswaar gedaan onder volwassenen, maar de kans is groot dat het voor baby’s net zo goed werkt. Zet onderstaand muziekje aan of schraap zelf de keel om je baby in slaap te zingen.

 

Herken je de struggle? 9x dingen die je denkt wanneer je baby nog niet door wil slapen.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Slaap kindje slaap: deze muziek werkt het best als je wil dat je baby snel slaapt
Sluiten