Moodswings tijdens je zwangerschap: ‘HOEZO OVERDREVEN?!!!!!!’

Je zal gedurende je zwangerschap vast af en toe het gevoel hebben dat je hélemaal gek wordt. Niet gek, want je lichaam heeft behoorlijk wat hormoonschommelingen te verduren. Dat je dus ineens moet huilen omdat je geen pen kan vinden (‘Maar ik heb hem nu nodig, ik kan nooit iets vinden dus BOEHOEEE’) verbaast ons niks. Kijk dus niet gek op als je tijdens je zwangerschap ineens te maken krijgt met de volgende moodswings. 

#1 Zorgen

Je gaat natuurlijk door een hele spannende tijd, dus het is logisch dat er ineens allerlei vragen in je hoofd rondspoken. ‘Ben ik straks wel een goede moeder?’, ‘Is er niks mis met de baby?’, ‘Hoe moet er straks een baby überhaupt uit mij komen?’ en ga zo maar door.

#2 Huilen

We benoemden het net al even, maar het is algemeen bekend dat je ineens een stuk emotioneler bent gedurende je zwangerschap. Als je huilt tijdens Titanic oké, maar als je het ook niet meer droog kunt houden bij How I Met Your Mother weet je dat je traanbuizen een tikkeltje sneller reageren dan normaal.

LEES OOK: 14 dingen waar je alleen om kunt huilen als je zwanger bent

#3 Libido

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook je libido kan behoorlijk schommelen als je zwanger bent.
Dat zorgt ervoor dat je momenten hebt dat seks wel het laatste is waar je zin in hebt, maar ook momenten dat je je partner NU moet bespringen.

#4 Blijdschap

Van die momenten dat je het wel wil uitschreeuwen: ‘IK WORD MOEDER!!’ en euforisch kan worden van de kleinste dingetjes. Als je bijvoorbeeld éindelijk van die schattige rompertjes voor jezelf mag kopen in plaats van voor anderen.

#5 Frustratie

Als dingen niet gaan zoals jij ze wilt, is natuurlijk nooit leuk maar in ‘normale’ omstandigheden kun je je hier veel makkelijker overheen zetten. Tijdens je zwangerschap is dat wat lastiger, want dingen relativeren is nu even niet je sterkste punt. Als je huilend en tierend naar boven stormt omdat je nét zin had in kaas, maar je die in de koelkast niet kunt vinden weet je dat je misschien wel een tikkeltje overdreven bezig bent….

#6 Foodcraving

Ineens zin hebben in een augurk met Nutella? Algemeen bekend is dat tijdens je zwangerschap ook je smaak kan veranderen. Zo kun je ineens heel misselijk worden van iets wat je voor je zwangerschap nog heel lekker vond, of dus trek hebben in de raarste dingen. En o wee (zie punt 5) als dat dan niet in huis is…

LEES OOK: Maffe zwangerschaps-cravings van 12 moeders én de Famme Baby redactie

Het belangrijkste om je deze tijdens deze moodswings te realiseren is dat het volkomen normaal is. Het is wel handig om het met je partner te bespreken. Als die je namelijk begrijpt dat jouw emoties in deze periode niet altijd toerekeningsvatbaar of logisch zullen zijn, kan die je ook gemakkelijker ondersteunen.

Waar kon jij ineens heel overstuur van worden tijdens je zwangerschap? Deel je verhaal met ons via Facebook!

 

Reageer op artikel:
Moodswings tijdens je zwangerschap: ‘HOEZO OVERDREVEN?!!!!!!’
Sluiten