Zwanger 10 mei 2019 Sterre Touw

Monika: ‘bij de keizersnede kwamen ze erachter dat mijn baarmoeder was gescheurd’

Monika (32) was dolbij toen ze weer zwanger was. Na een miskraam verliep deze zwangerschap goed. Door haar medische indicatie stond er een keizersnede op de planning. Toen haar dochter Aimée gezond en wel geboren was, hoorde ze van de gynaecoloog dat haar baarmoeder was gescheurd. Het had een haar gescheeld of zowel moeder als dochter waren er waarschijnlijk niet meer geweest.

Monika: ‘Bij mijn eerste zwangerschap kreeg ik een geplande keizersnede, omdat ik last heb van een lage rughernia. Als ik via de natuurlijke weg zou bevallen, zouden er zenuwen beklemd kunnen raken en vervolgens konden mijn benen uitvallen. Bij ons tweede kindje zou ik weer via een keizersnede bevallen. Het was een fijne zwangerschap, maar het maken van de echo’s was erg pijnlijk. Het leek alsof ik last had van het oude litteken van de eerste keizersnede. De gynaecoloog gaf ook aan dat er bepaalde plaatsen in de baarmoeder pijnlijker konden zijn, omdat daar al eerder in gesneden was. Dat was toen wat we allemaal dachten, later bleek dat mijn baarmoeder was gescheurd.’

De geplande keizersnede

‘Mijn buik bleef extreem gevoelig, maar met de baby was alles helemaal goed. Met 39 weken werd ze via de geplande keizersnede geboren. Ik had er een mooie gezonde dochter bij. Toen alles netjes was dichtgemaakt en ik van de operatiezaal mocht, kwam de gynaecoloog aan mijn bed staan. Hij vertelde me met een verontruste blik dat hij direct op mijn vliezen zat toen ze mijn buik openmaakten. Zowel mijn man als ik hadden niet in de gaten wat hij daarmee bedoelde. Ik dacht dat het wel logisch was dat hij meteen op mijn vliezen zou zitten als hij zou gaan snijden. Ook een andere gynaecoloog wees erop dat het goed was dat ik een geplande keizersnede gehad had. Ik vond het een beetje gek, maar ik dacht nog steeds dat dat puur en alleen ging om mijn lage rughernia.’

Gescheurde baarmoeder

‘We kregen het geboorteverslag mee toen we naar huis mochten en samen met de kraamhulp las ik het door. Er stond helemaal onderaan dat het litteken van mijn baarmoeder totaal was losgescheurd. Ik schrok ontzettend en besloot het na te vragen bij de gynaecoloog. Ook al had hij het meteen al verteld, begreep ik nu pas wat het betekende. Van boven tot onder bleek er geen baarmoeder meer om de vliezen heen te zitten. Die was in zijn totaliteit opengescheurd. Daarnaast was mijn buikvlies ook gescheurd. Ze zat dus alleen omringd door de vliezen en het vruchtwater in mijn buikholte. Achteraf was het maar goed dat ze met een geplande keizersnede geboren werd. Als ik wel weeën had gehad, zouden de vliezen op de zwakste plek gescheurd zijn en kwamen zowel Aimée als al het vruchtwater in mijn buikholte terecht. Dan zou ze meteen overlijden aan zuurstof tekort en ook voor mij was de kans op overlijden zeer groot geweest.’

Puur geluk

‘Ik was in shock. Als het fout gegaan was, dan waren we er misschien allebei niet meer geweest. Niemand had iets door gehad. De echo’s kijken door alle huid- en spierlagen heen, dus een opengescheurde baarmoeder bleef onopgemerkt. Dat het in dit geval goed is gegaan was puur geluk. Elke vorm van lichamelijk inspanning bleek fataal te kunnen zijn geweest. De pijn aan mijn buik was een voorteken, maar ik had nooit gedacht dat ik met zoiets te maken zou krijgen. Het was een behoorlijke klap zo net na de geboorte en zorgde voor veel angsten tijdens haar eerste levensjaar.’

Angsten

‘Ik haalde allerlei scenario’s in mijn hoofd over wanneer ons het geluk ontnomen zou worden. Tot dat ze ruim één jaar was, bleef ik denken dat er misschien nog wel iets ging gebeuren. Ze zou er namelijk voor het zelfde geld niet eens geweest zijn. Als ik haar ‘s ochtends uit haar bedje haalde, spookte de gedachte door mijn hoofd of ze nog wel zou leven. Die angsten bleven nog lang doorgaan. Het voelde alsof het geluk ieder moment zou kunnen ophouden. Dat is heel moeilijk, maar naarmate ze ouder wordt, merk ik dat ik het beter kan relativeren. Een derde zwangerschap hoeft van mij niet. We zijn compleet en ik wil dit nooit meer mee te maken. Ik zal mijn dochter altijd als een extra wonder zien, door wat ons overkomen is. Maar ik ben voor altijd dankbaar voor het geluk dat we hebben gehad.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Monika: ‘bij de keizersnede kwamen ze erachter dat mijn baarmoeder was gescheurd’
Sluiten