Column 28 jun 2018 Ilse Langerak

Ilse: “Het moederschap is al ingewikkeld genoeg zonder dat we elkaar neersabelen”

Afgelopen weekend verscheen er in een niet nader te noemen krant een column waarin een niet nader te noemen Bekende Moeder er nogal van langs kreeg. De schrijfster van de column had zo haar bedenkingen over de manier waarop de betreffende dame het moederschap etaleerde op social media.

De boodschap an sich was niet zo vreemd. We hebben allemaal onze moeder-allergieën en als columnist is het nou eenmaal je taak om dat dan neer te pennen. Daar vind ik niet zo veel van. Maar dat de niet nader te noemen Bekende Moeder met naam en toenaam aan de publieke schandpaal moest worden genageld om een statement te maken, dat vond ik niet zo sjiek. Dat riekt naar mom-shaming. En dáár vind ik wel wat van.

LEES OOK:Ilse: ‘Laat het nou eindelijk eens klaar zijn met dat stomme mommyshaming’

Mom-shaming

Dus kroop ik driftig achter mijn toetsenbord om er een column over te schrijven. Ik zou wel even melden dat het moederschap geen apenrots is, waarover de moeder die het hardst op haar melkborsten kan slaan mag heersen. Maar toen ik eenmaal bezig was bedacht ik me dat ik daar helemaal geen zin in had. Ik héb al twee keer een column aan het loederschap gewijd en daarin heb ik precies gezegd wat ik erover kwijt wil.

Bovendien: toen ik er nog eens over na dacht, kwam ik tot de conclusie dat ik eigenlijk helemaal geen zuurpruim-moeders ken. Ja, ik zie ze online weleens verschijnen, in een artikel, of ze reageren op een foto of een column, maar in ‘het echt’ ken ik alleen maar leuke moeders. Dus in plaats van hier met opgeheven vingertje te verkondigen dat die tandentonerij niet tof is en we elkaar als moeders gewoon moeten respecteren, wil ik in de laatste alinea’s een lekker zoetsappige ode brengen aan alle toffe moeders om me heen. Komt ‘ie.

Zoekende zijn

Aan alle jonge moeders, die net als ik zoekende zijn. Omdat ik met jullie kan lachen als de dingen nét even anders liepen dan gehoopt. Omdat ik dankzij jullie weet dat ik niet de enige ben die soms even worstelt. Omdat we elkaar helpen met de opvang van onze kids, onze baby-uitzet delen en waardevolle tips uitwisselen. En bovenal: omdat jullie me laten zien dat er duizend-en-één manieren zijn om je kindje groot te brengen en ze alle duizend-en-één goed zijn.

Aan alle oude moeders, die dit pad al eens bewandeld hebben. Omdat jullie je o zo waardevolle ervaring met me delen, feedback geven en me bovenal het vertrouwen geven dat ik dit kan. Aan alle Insta-moms, die ik eigenlijk niet persoonlijk ken. Omdat jullie me met alle mooie, zoete, grappige, herkenbare, sarcastische, rauwe en pure posts elke keer weer inspireren.

LEES OOK:15 Manieren waarop moeders van over de hele wereld hun kind opvoeden

Lekker cheesy

Aan alle schrijvende moeders, die met eerlijke, gevoelige of scherpe pen hun visie op het ouderschap beschrijven. Omdat jullie me elke keer weer aan het denken zetten, ook al ben ik ben ik het niet altijd met jullie eens. Maar hé, het kan dus blijkbaar ook anders!

En tenslotte aan mijn eigen oma en moeder, die liefdevol naast me staan. Omdat jullie de twee allerbeste moeders zijn die ik om me heen kan wensen. Zo. Nu ik mijn column toch al een lekker cheesy sausje heb gegeven, kan ik me ook nog wel wagen aan een heerlijk cliché advies: moeders, omgeef je met vrouwen die je inspireren, moeders aan wie je je kunt spiegelen.

Het moederschap is al ingewikkeld genoeg zonder dat we elkaar neersabelen om de verschillen die er zijn. En mocht je toevallig toch een moeder tegenkomen die wat hoog van de apenrots blaast? Ach, bedenk maar dat ze waarschijnlijk alleen onzeker of gestresst is. Wees dan maar gewoon de lieve moeder die wat figuurlijke vlooien uit haar vacht haalt.

Peace!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ilse: “Het moederschap is al ingewikkeld genoeg zonder dat we elkaar neersabelen”
Sluiten