De mama 12 apr 2018 Janne Vogel

Deze mama beschrijft perfect waarom het voor moeders zo moeilijk is om in het moment te leven

Casey Huff beheert de beroemde Facebookpagina Etched in Home en is moeder van twee zoontjes. In een bijzondere post schrijft ze – terwijl ze midden in de nacht haar gedachten op een rijtje zet – precíes op hoe moeilijk het is om als moeder in het moment te leven. Heel. Herkenbaar.

Je bent als moeder namelijk altijd bezig met de toekomst én met het verleden, waardoor het soms moeilijk is om te leven in het het hier en nu.

Ingewikkeld

Casey begint het bericht nadat haar zoontje haar midden in de nacht wakker maakt. Terwijl hij langzaam in haar armen in slaap valt, realiseert ze zich hoe ingewikkeld het moeder-zijn soms is. ‘Ik verlang naar de nachten waarin je hele lichaam nog in één van mijn armen paste, maar kijk uit naar de nachten waarin je doorslaapt en mij de toestemming geeft om ook eens goed te slapen.’

Ze schrijft hoe erg ze de dagen van kleine rompertjes en Olvarit mist, maar dat ze tegelijk niet kan wachten om samen buiten te rennen en filmavondjes te organiseren met het gezin. Als moeder staan we altijd met één voet in het verleden – onze kleine, lieve baby’s missend, die uren in onze armen lagen. Ondertussen focussen we ons altijd op de toekomst – verlangend naar meer slaap en de volgende mijlpaal die onze kleintjes steeds onafhankelijker maakt.

LEES OOK: ‘Dat er een jaar voorbij is, kan ik maar moeilijk geloven’

Het verleden en de toekomst

‘Ik verlang naar jouw kleine vingertjes die me vastpakken, maar kijk uit naar de dagen waarop je me niet meer de hele tijd nodig hebt voor alles’, schrijft ze. ‘Dit moeder-zijn; het is een ingewikkeld web van verlangen naar het verleden, in het moment leven en hopen voor de toekomst. En als ik eerlijk moet zijn, kan ik het soms niet alledrie balanceren.’

Herkenbaar! Je wil niets liever dan dat je baby’tje voor altijd klein blijft, maar ondertussen ben je zo benieuwd naar de toekomst en kan je niet wachten om ‘m te zien opgroeien. Het is ontzettend moeilijk om soms op ‘pauze’ te drukken en gewoon ‘in het moment te leven’.

Aanwezig zijn in het moment

‘In mijn herinnering aan hoe het was en mijn verwachting voor hoe het zal zijn, vergeet ik soms in het ‘nu’ te leven. Het valt weg bij die vijf minuten die ik nodig heb om iets te regelen, of die twee weken waarin jij in een moeilijke fase zit. Maar dít moment wil ik niet verliezen.’ Casey’s post herinnert ons erin dat het belangrijk is om af en toe even diep adem te halen en aanwezig te zijn in het moment. Voor onszelf én onze kinderen.

‘Dus ja, mijn hart zal waarschijnlijk altijd verlangen, en mijn gedachten zullen altijd in de toekomst kijken, maar ik ga proberen de momenten waarin we nu leven niet meer over het hoofd te zien. En vanavond blijf ik hier nog eventjes met jou.’

Scary Mommy

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Deze mama beschrijft perfect waarom het voor moeders zo moeilijk is om in het moment te leven
Sluiten