De mama 28 dec 2018 Marleen Staal

8 Bewijzen dat het moederschap lijkt op één enorme kater

Het loopje naar de glasbak heb je vanaf nu verruild voor een paar retourtjes naar de luieremmer. Ondanks dat de flessen merlot liggen te verstoffen in de kast, voelt het alsof je elke dag een enorme kater hebt.

Het moederschap gaat niet altijd over rozen. Wel over poepluiers, zure kots en korte nachten.

Knallende koppijn

Je staat er mee op en gaat er mee naar bed. De hele dag bonkt er iets in je hoofd wat minstens de grootte heeft van een skippybal. Of althans zo voelt het. Het is alleen ‘jammer’ dat die hoofdpijn niet het gevolg is van een nachtje doorzakken (dan had je nog een leuke herinnering gehad), maar van een huilende baby. Hoor wie klopt daar kinderen? Hoor wat klopt daar kneiterhard tegen je slapen?

Kotsneigingen

De kleinste dingen zorgen al voor een brok in je keel. En dan bedoelen we niet de emotionele variant, maar de kloppende keel die opzwelt bij elk ranzig ding dat je tegenkomt. En met kleine dingen bedoelen we ook niet de shotglaasjes van de avond ervoor. Nee, een lekkende luier, aangekoekte babyvoeding op je broek of zure babykots. Er is weinig voor nodig.

LEES OOK: 6x hoe een ‘wilde’ studentenperiode mij heeft voorbereid op het moederschap

Wallen op je wallen

Op het moment dat je denkt dat je niet dieper kan zakken, is één blik op je wallen genoeg om te beseffen: het kan nóg lager. Die zakken onder je ogen hangen inmiddels op je knieën. Nog verder dan je borsten. Nachten doorhalen is een way of life. Maar als moeder met beduidend minder feestjes en gezelligheid. Tenzij je nachtvoedingen een reden vindt om de slingers op te hangen.

Je kan niet veel informatie aan

Tell Sell’s astro-uurtje is ongeveer het enige dat je aankan ‘s ochtends. En lange, diepe gesprekken over het ontstaan van de aarde kun en wil je ook niet voeren met de baby. Nee, alcohol is niet the one to blame. Het gebrek aan slaap, hygiene en… eh, wat was dat laatste ding ook alweer? Ach laat maar.

Chronisch vocht- en vitaminetekort

Vroeger sloopten de vele alcohol katers langzaam elke vitaminereserve in je lichaam. Die bron is inmiddels opgedroogd en je hebt amper nog de tijd om de gaten op te vullen. Wederom is niet alcohol de schuldige, maar een baby die 40 uur per dag je aandacht en energie kost. Zelf aan je gezonde voeding toekomen, komt over 18 jaar wel weer.

LEES OOK: Wat cool! Jouw borstvoeding past zich dus blijkbaar aan als je kind ziek is

Snelle hap

Een snelle hap. Hét katervoedsel pur sang, omdat het alle symptomen zo lekker onderdrukt. Ineens ben je niet meer misselijk en die hoofdpijn? Die eet je gewoon weg. Comfort food is het enige dat je nog helpt door die lange dagen (en nachten). En laten we wel wezen, je hebt gewoon tijd om een rechtsgedraaide biologische brocolisoep in elkaar te flansen.

Zweetuitbraken

De eerste keer dat je de kleine wast, aankleed of meeneemt in de wandelwagen. Bij elke adem breekt het zweet je uit. Alsof je lichaam al het alcoholgif eruit wil persen, terwijl je sinds eh veel te lang geen druppel meer hebt gedronken.

Middagdip dutje

Om vier uur verlang jij niet naar een kop Cup-a-soup, maar naar je bed. Of de bank, het aanrecht, het voordeurstoepje of waar je maar ook een beetje provisorisch in slaap kan vallen. Als de baby stil is, dan duurt het niet lang voor jouw ogen ook op standje dichte lamellen gaan.

Maar wat krijg je er veel voor terug hè?

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
8 Bewijzen dat het moederschap lijkt op één enorme kater
Sluiten