De mama 21 dec 2018 Susan Dalstra

Moeders: dit gebeurt met je mentale welzijn als je een tweede kind krijgt

Kinderen zijn geweldig. Ze brengen je vreugd, liefde en plezier. Maar ook speelgoed, slapeloze nachten, de eindeloze stroom waarom?-vragen en de plakkerige vingerafdrukken die je overal ziet.

Tijdsdruk

Veel ouders maken de beslissing om voor een tweede te gaan met de verwachting dat twee heus niet zoveel meer werk kan zijn dan één kind. De Australische site Mama Mia deed in samenwerking met de universiteit van Melbourne onderzoek en komt tot de conclusie dat die logica niet klopt. Een tweede kind brengt nog meer tijdsdruk met zich mee en heeft zo impact op het mentale welzijn van ouders.

Voor het onderzoek werd data gebruikt van meer dan 20.000 ouders die 16 jaar lang werden gevolgd. Het doel was om te ontdekken wat er mentaal met je gebeurt als je een kind krijgt en daarna een tweede of misschien wel een derde en een vierde krijgt.

Spanningsveld

Daarbij werd gekregen naar twee zwaar wegende vragen die ouders zichzelf stellen wanneer ze besluiten of ze een tweede kind willen. Wordt alles beter wanneer een kind beter slaapt en geleidelijk wat onafhankelijker en sterker wordt? Of maakt een tweede een huishouden dat al gebukt gaat onder tijdsdruk nog gestrester?

De meest ambitieuze gesprekken over een tweede kind vinden meestal plaats tijdens date night, ergens tussen de eerste en tweede fles wijn waar de impact van kinderen op de lange- en korte termijn lijkt te vervagen. Het spanningsveld tussen die lange- en kortetermijn impact noemen onderzoekers ook het wel het stressproces-model. In dat perspectief kan een grote levensgebeurtenis de stress op de kortetermijn sterk toenemen of zich juist uitsmeren over de lange termijn – en daarmee voelen als een chronische last.

Die chronische last pleegt de meeste roofbouw op de gezondheid en het mentale welzijn. Dit onderzoek focust zich niet op de gezondheid, maar op dat laatste: mentaal welzijn.

Nieuwe rol

Met de komst van een eerste kind, meten stellen zich een nieuwe rol aan. Achterhaald of niet, maar in de realiteit blijven veel vrouwen het eerste jaar vooral bij hun kind terwijl mannen zich storten op hun carrière. De bulk van de zorg voor een kind komt op de schouders van de vrouw terecht. Een tweede of derde kind verandert die rolverdeling niet, maar vergroot wel de tol die het ouderschap vereist. Je zou misschien denken dat je met de komst van de eerste al door de wol geverfd bent en veel hebt geleerd. Je weet hoe je een flesje schoonmaakt terwijl je een baby in slaap wiegt en dat je nooit dure kleertjes moet kopen die alleen naar de stomerij kunnen. Dat betekent in theorie minder tijdsdruk en minder stress. In de praktijk zit de vork toch echt anders in de steel.

Voor een geboorte ervaren moeders en vaders dezelfde tijdsdruk. Na de komst van een eerste kind neemt die druk voor beide ouders toe, al is die onder moeders substantieel groter. Tweede kinderen verdubbelen die tijdsdruk, wat betekent dat het gat tussen vader en moeder nog breder wordt. Het maakt daarbij niet uit of de ouders werken of niet.

Ook opvallend: na de komst van eerste kind verbetert het emotionele welzijn van een moeder (over het algemeen) meteen. In de daaropvolgende jaren blijft het stabiel. Met de komst van een tweede neemt dat mentale welzijn echter af – en blijft het relatief laag.

Niet alleen

De reden: kinderen maken de tijdsdruk die moeders ervaren nog intenser. Zonder de immense tijdsdruk van twee kinderen voelen vrouwen zich daarentegen juist beter door het moederschap. Voor vaders geldt hetzelfde; na het eerste kind krijgt hun welzijn een boost, maar met de komst van een tweede neemt het voor langere tijd weer af.

Dat betekent dat moeders die tijdsdruk niet alleen kunnen dragen. Ook als ze minder werken, neemt de druk niet af. Dat heeft belangrijke gevolgen voor hun mentale gezondheid. Bovendien is dat gevoel dus niet kortstondig, maar chronisch.

Het wordt kortom hoog tijd dat werkgevers hun beleid flexibeler maken zodat vaders betrokkener kunnen zijn. Het helpt nogal als instituten moeders helpen. Denk aan een schoolbus, een lunchprogramma, verbeterde kinderopvang. Omdat hoe jij je voelt als moeder onlosmakelijk verbonden is met hoe je kind opgroeit is het van maatschappelijk belang dat er een klimaat wordt gecreëerd waarin zowel vaders als moeders gedijen.

Interessant? Lees hier meer over het onderzoek.

Moeder maakt tekeningen over de opvoeding van haar eerste en tweede kind.

Heb jij twee of meer kinderen en herken je je hierin? Praat mee ons mee!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Moeders: dit gebeurt met je mentale welzijn als je een tweede kind krijgt
Sluiten