De baby 12 feb 2018 Soraya Vogelaar

Moedermelk opwarmen: zo geef je je baby het perfecte flesje

Als je je moedermelk invriest of in de koelkast bewaart, komt er vanzelf het moment dat je het moet opwarmen voor je baby. Even in de magnetron stoppen is er niet bij, maar moedermelk opwarmen hoeft ook zeker geen hels karwei te zijn. Dit is hoe je het voor elkaar krijgt.

Moedermelk kun je niet even simpel in de magnetron doen of opwarmen in een pan met kokend water. Door de hoge temperaturen verwarmt de melk te snel en onregelmatig, waardoor je baby zich aan de melk kan verbranden.

Moedermelk opwarmen: au bain marie

Jouw moedermelk kun je wel opwarmen zoals de Fransen graag doen: au bain-marie. Maar dan welp een manier die veilig is voor je baby. Stop het melkflesje in een apart bakje met warm water. Het water moet een temperatuur hebben tussen de 30 en 35 graden, zodat de melk geleidelijk verwarmt wordt en er zoveel mogelijk voedingsstoffen bewaard blijven. Je kunt het jezelf ook makkelijker maken door een speciale flessenwarmer te kopen: deze werkt exact hetzelfde maar het scheelt je toch wat werk.

LEES OOK: Je moedermelk invriezen: een goed idee of juist niet?

Testen of de melk warm genoeg is

Als je de melk eenmaal hebt opgewarmd, geef je hem natuurlijk het liefst op de juiste temperatuur aan je baby. Niet te warm en niet te koud. Je kunt de temperatuur van de melk testen door een druppel melk op de binnenkant van je pols te laten vallen.

LEES OOK: Volgens moeders geeft dit drankje van Starbucks hun moedermelk een boost

Opgewarmde moedermelk over?

Drinkt je baby uiteindelijk niet alle opgewarmde melk op? Het lijkt misschien zonde, maar dit kun je liever niet bewaren. Doordat de melk ontdooit en opgewarmd is, is het niet goed om het bijvoorbeeld nog een keer in de koelkast te bewaren. Warm de melk ook zeker niet een tweede keer op.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Moedermelk opwarmen: zo geef je je baby het perfecte flesje
Sluiten