De mama 14 dec 2018 Sterre Touw

Je moedermelk invriezen: een goed idee of juist niet?

Je moedermelk invriezen of niet? Elke moeder die haar baby borstvoeding geeft heeft het zich wel eens afgevraagd. Het zou je een hoop tijd en moeite besparen. Het simpele antwoord op de vraag is kort gezegd: ja!

Tijdens het geven van borstvoeding of kolven wordt er veel energie van je lichaam gevraagd. Het liefst wil je dat er geen druppel van het kostbare goedje verloren gaat. Het liefst ga je er één keer goed voor zitten en vries je het voor een paar weken in. Zo kan je je kind in elke situatie makkelijk voorzien van zijn moedermelk. Handig toch?

Invriezen moedermelk

Handig is het zeker. Moedermelk deskundige Leigh Anne O’Connor vertelt aan Romper hoe je dit het beste aan kunt pakken. ‘Het is het beste om kleine hoeveelheden in te vriezen, zodat je niet te veel melk verspilt.’ Op zich klinkt dat logisch want je gaat ook niet heel veel eten koken als je helemaal niet zoveel honger hebt. En we weten allemaal: elke druppel is heilig.

LEES OOK: 6x de meest besproken borstvoedingsfoto’s op social media

Hygiëne

Daarnaast is het ook belangrijk om goed rekening te houden met de hygiëne. Baby’s zijn vatbaar en via de melk kunnen bacteriën snel worden overgedragen. Was dus goed je handen en gebruik schone bakjes, flesjes of zakjes. Een andere tip is om de ingevroren pakketjes te voorzien van gemarkeerde data. Zo kun je zien welke pakjes je het eerste op moet maken.

Houdbaarheid

Maar hoe lang kan moedermelk dan in de vriezer blijven? Volgens O’Connor is dat zes maanden in een gewone vriezer en twaalf maanden in een diepvriezer. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten wat betreft de kwaliteit en houdbaarheid van je bevroren moedermelk. Sommige stoffen die het immuunsysteem van je baby bevorderen kunnen na verloop van tijd minder worden als het is ingevroren, vertelt Caroline Steele aan Romper. Wel is bevroren melk beter voor het weerhouden van bacteriën dan wanneer je de melk slechts in de koelkast bewaart.

Kwantiteit is niet belangrijk

Tot slot moet je niet vergeten dat je echt geen hele vriezer vol moedermelk hoeft te hebben. Elke moeder produceert verschillende hoeveelheden en sommige hebben meer succes met het kolven dan andere moeders. Er bestaat dus geen perfecte hoeveelheid borstvoeding die je voor je baby klaar hebt moeten staan. Het komt zoals het komt zullen we maar zeggen.

LEES OOK: Moeder geeft borstvoeding in een Victoria’s Secret winkel en mensen trekken het totaal niet

Romper.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Je moedermelk invriezen: een goed idee of juist niet?
Sluiten