De baby 17 mrt 2018 Soraya Vogelaar

Moedermelk invriezen: de ins en outs voor perfect ingevroren moedermelk

Het is altijd fijn om een extra voorraad van je moedermelk beschikbaar te hebben. Bijvoorbeeld als het kolven niet altijd even makkelijk uitkomt. Je moedermelk invriezen is dan ideaal. Wij geven je alle ins en outs op het gebied van ingevroren moedermelk.

Zo kun je moedermelk invriezen

Na het kolven kun je je moedermelk invriezen, zo kun je handig een voorraadje opbouwen. Dit doe je door na het kolven de melk eerst een tijdje te laten afkoelen in de koelkast. Het invriezen moet wel binnen 24 uur nadat je de melk gekolft hebt gebeuren. Invriezen kan op verschillende manieren. Zo kun je het gieten in goed steriel uitgekookte ijsblokbakjes maar ook in speciale moedermelkbewaarzakjes.

LEES OOK: Deze moeder verwerkte haar moedermelk in zelfgebakken brownies

Datum noteren bij het invriezen

Om de boel een beetje overzichtelijk te houden in je vriezer, kun je op de flesjes aangeven op welke datum je deze gekolft en in de vriezer gedaan hebt. Moedermelk blijft in de diepvries op -18 graden tot 12 maanden goed. In het vriesvakje van de koelkast is het tot 3 weken houdbaar. Door de datum en eventueel de uiterlijke houdbaarheidsdatum te noteren kies je altijd een goed flesje uit.

LEES OOK: Deze 3 stressfactoren tijdens borstvoeding verstoren je melkproductie (en dat wil je niet)

Ingevroren moedermelk ontdooien

Voor het ontdooien van moedermelk moet je ook even wat tijd uittrekken: dit duurt 12 uur in de koelkast. Als het is ontdooid in de koelkast, kun je het nog hooguit zo’n 24 uur in de koelkast bewaren. Ontdooi de moedermelk nooit op kamertemperatuur, dit kan zorgen voor bacteriën in de melk.

Ingevroren moedermelk ruikt zepig

Afgekoelde moedermelk kan een geurtje hebben. No worries, dit is volkomen normaal als er een zepige lucht van de melk afkomt. Als de moedermelk bedorven is ruik je dit ook meteen, door de stinkende geur. Daarnaast kunnen er dan grotere brokken in de melk zitten.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Moedermelk invriezen: de ins en outs voor perfect ingevroren moedermelk
Sluiten