De mama 19 okt 2017 Soraya Vogelaar

Onderzoek: dit is waarom alle moeders hetzelfde reageren als hun baby huilt

Wat is jouw fool proof trucje om de baby te laten stoppen met huilen? Zing je een slaapliedje of houd je je baby in je armen? Uit nieuw onderzoek blijkt dat moeders overal ter wereld exact hetzelfde reageren als hun baby huilt. Go moederinstinct!

Het onderzoek is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences. De wetenschappers bestudeerden hiervoor 684 first time moms uit elf verschillende landen. Wat blijkt? Alle moeders reageren in eerste instantie hetzelfde als hun baby huilt. En nog opvallender: dit is ook in hun hersenen terug te zien. Is dit dan het bewijs dat het moederinstinct bestaat?

Het onderzoek

De onderzoekers bekeken videobeelden van moeders uit Argentinië, Brazilië, België, Kameroen, Frankrijk, Kenia, Israel, Italië, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Een grootschalig onderzoek dus, onder verschillende culturen. Er werd gekeken naar de reactie van de moeders als hun vijf maanden oude baby’s begonnen met huilen.

De reactie op hun huilende baby

Maar hoe reageren blijkbaar alle moeders op hun huilende baby? Nou, zo dus: door hun baby op te pakken en vervolgens tegen de baby te praten. De reactie lijkt misschien niet heel bijzonder, maar opvallend is dat alle moeders hetzelfde deden.

LEES OOK: Onderzoek: moeders zijn vaak afgeleid door hun mobiel tijdens het voeden

De onderzoekers zijn vervolgens gaan kijken naar de hersenen van de moeders. Om zo te ontdekken waar deze universele reactie vandaan komt. Uit de MRI-scans blijkt dat een huilende baby de delen in de hersenen activeert die zorgen voor beweging en spraak. Dit gebeurt nog voordat de rest van de hersenen hebben kunnen verwerken wat er precies gebeurt. Hoofdonderzoeker Marc Bornstein vertelt aan CNN: ‘Als een baby huilt, reageren moeders binnen 100 milliseconden. De hersenen activeren dan meteen het deel dat in verbinding staat met armbewegingen.’ Er is dus een knap staaltje moederinstinct aan het werk.

Ook interessant: dit gebeurt er nog meer met je hersenen wanneer je moeder wordt..

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: dit is waarom alle moeders hetzelfde reageren als hun baby huilt
Sluiten