De mama 1 nov 2018 Marleen Staal

Zolang duurt het voordat je als moeder zelfverzekerd genoeg bent

Een nieuw leven, in jouw handen. Letterlijk. Dat is aan de ene kant het mooiste gevoel dat er bestaat, maar het kan ook zorgen voor lichte paniek. Wat moet je doen als de baby na vier uur nóg niet stopt met huilen? En voed je hem wel op de goede manier? Je hier zelfverzekerd over voelen duurt even. Of nou ja even. Volgens onderzoek heb je hier nog best even de tijd voor nodig. 

Met de komst van een baby krijg je er helaas geen handleiding bij. Ondanks dat je doodgegooid wordt met honderden opvoedboeken, oei ik groei-dagboeken en ander leesvoer hoe je het allemaal moet doen als fresh new ouders, luidt de regel toch vaak: doet wat goed voelt. Beetje lastig als je geen idee hebt wat ‘goed’ is en naar je gevoel luister nogal lastig gaat als je snel in de stress schiet.

Drie maanden

Allereerst: je bent niet de enige. Ook dat wordt vaak gezegd, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Als het je extra helpt, ook uit onderzoek blijkt nu dat het even duurt voordat je helemaal bent gewend als ouder. En met even bedoelen we ruim drie maanden.

Maar liefst 2000 Amerikaanse moeders met kinderen van drie jaar of jonger werden ondervraagd voor dit onderzoek. Meer dan de helft van de moeders verklaarde dat ze tijdens de eerste maanden nadat hun kindje was geboren regelmatig zogen maakten over hun ouderschap en of ze het niet verkeerd deden. Hun grootste zorg? Het welzijn van hun kindje, vooral of het ziek zou worden ja of nee.

‘Dit zei m’n partner na de bevalling waardoor ik niet meer onzeker was over m’n lijf’

Zorgen

De tweede grootste zorg was het niet weten wanneer ze hun kindje moesten voeden gevolgd door financiële zorgen of ze wel alles voor de baby konden betalen. Meer dan een vijfde van de moeders gaf hierbij ook aan dat ze zich niet zelfverzekerd voelde over het feit dat ze (nog) niet goed wisten hoe ze de baby moesten voeden en dat ze niet op de hoogte waren van alle opties die er zijn.

Helemaal niet gek dus als jij tijdens de kraamtijd of eerste weken jezelf nog helemaal niet zelfverzekerd voelt met de baby alleen. In dit geval klopt het gezegde: geef het tijd. Want na die eerste maanden zul je zien dat je er steeds beter in wordt en je je kindje helemaal leert kennen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zolang duurt het voordat je als moeder zelfverzekerd genoeg bent
Sluiten