De mama 30 jul 2017 Susan Dalstra

Moeder deelt hilarisch (en gênant) verhaal over yoga na de bevalling

Moeder Laura Mazza had na haar tweede bevalling, zoals veel andere moeders, last van buikspieren die uit elkaar waren gaan staan. Daardoor ging haar zwangerschapsbuikje maar niet weg. Op aanraden van haar fysiotherapeut ging ze naar yoga – en dat werd een memorabele ervaring. 

‘Door kinderen krijgen is mijn buikwand uit elkaar gerekt zoals Mozes de Rode Zee opensplitste’, schrijft de Australische Laura. ‘Omdat ik fitter wil worden, opperde mijn fysiotherapeut yoga. Haha. Hahaha. Oké. Dat moet dan maar’, begint ze haar verhaal.

Kaarsen

‘Ik trok een yogabroek aan. Voor iemand die nooit aan yoga doet, bleek ik heel veel yogabroeken te hebben. Ik koos degene die er het minst uit zag alsof ik er veel in had geslapen. In het klasje was het donker en brandden kaarsen. Shit, dacht ik, dit is echt yoga. Niet zomaar een beetje rekken en strekken. Hier ga ik verlichting vinden.

Ik ging in een hoekje zitten, biddend dat niemand me zou zien. Als iedereen z’n sokken uittrekt, zie ik dat er haar op m’n tenen zit en ik alleen m’n enkels geschoren heb. Dus ik zit daar tussen al die slanke vrouwen in mijn jaren ’80 yogabroek met wijd uitlopende pijpen.

Neerwaartse hond

We beginnen met de opwaartse hond en ik voel een fijne buiging in m’n rug, denkend dat ik dit wel kan. Ik hou van yoga! Ik ben een yoga-meisje. Kijk hoe fit ik ben! We gaan over in de neerwaartse hond, en dan voel ik opeens m’n buik.

Rotte eieren

De afgelopen weken heb ik opeens spastische darm-symptomen. Mijn winden ruiken naar een combinatie van rotte eieren en een gecremeerde plant. En ergens tussen de dolfijn-positie en de driebenige hond glipt er opeens zo’n rot ei uit en laat ik een wind. Ik liet een wind tijdens yoga. Ik ben een wandelend cliché. Mijn bekkenbodemspieren hebben me in de steek gelaten.

Iedereen blijft stil, dus ik denk dat de geur ze niet opgevallen is. Tot we in een positie staan waarin mijn hoofd tussen m’n benen hangt en de geur als een vuist in m’n gezicht slaat. Ik sterf vanbinnen en nu ruik ik officieel ook als iets dat rot is van binnen.

Trompet

Ik vraag me af of ik moet gaan. Zal ik het land verlaten? Gebeurt dit echt? OVERKOMT MIJ DIT ECHT? Ik zie er niet alleen uit als een sloeber, maar ruik nu ook zo. Maar ik raap mezelf weer op. Whatever. Iedereen laat winden en ik kan er niks aan doen. Ik ga door met die belachelijke posities en hou m’n buik in.’

Maar je voelt hem al aankomen: dan gaat het weer gruwelijk mis.

‘We zitten in een soort kikkerpositie en de docent komt langs om m’n rug naar beneden te duwen.

En brrrrrpfffff…

Een enorme trompet ontsnapt.

Ik bevries en denk o mijn God. O mijn God. O MIJN GOD. Lieve heer. Wat is er net gebeurd? Ik slaap vast. Dit is een nachtmerrie. Mijn hoofd wordt knalrood en de tranen springen in m’n ogen van ruimte.’

Namasté

Laura besluit dat het genoeg is geweest en raapt al haar spullen bij elkaar om weg te rennen. ‘Iedereen zit op z’n knieën me geschokt aan te staren (of ze verkeren in een wakkere coma vanwege de geur). De yogalerares kijkt me aan, vouwt haar handen samen en buigt terwijl ze ‘namasté’ zegt.’

Namasté of niet: Laura vlucht. ‘En nu zit ik in de McDonalds terwijl ik ik een sundae ijsje eet en moet huilen van het lachen. Sorry fysiotherapeut. Ik ga never nooit meer naar yoga. Fuck die buikspieren.’

Geloof het of niet, maar yoga kán ook heel ontspannend zijn. Zeker als je zwanger bent.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Facebook

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Moeder deelt hilarisch (en gênant) verhaal over yoga na de bevalling
Sluiten