De baby 3 okt 2017 Susan Dalstra

Moeder doet alle vooroordelen over co-slapen de das om met dit relaas

Peta Tuck was er na een negatief artikel over co-slapen helemaal klaar mee. Ze deelt op Instagram waarom deze tactiek voor haar wél werkt en waarom moeders vooral moeten vertrouwen op hun eigen instinct. 

‘Ik zag vandaag een post die werd gedeeld door een groot nieuwskanaal. Een post die ons, opnieuw, verdeeld als moeders en ouders. Een post die ik moeilijk kan verkroppen. Het kwam hier op neer: ‘Onderzoek toont aan dat een baby met je laten slapen ervoor zorgt dat ze zichzelf niet kunnen troosten. Het zorgt voor een toename van driftbuien en een grotere kans op kinderen met overgewicht’. Umm, yep. Hou alsjeblieft je kop’, schrijft Peta.

Succesvol ouderschap

‘Ik vind dit extreem moeilijk te geloven. Welk onderzoek? Laat me het bewijs zien. Het zit in ons DNA om met onze kinderen te zijn. Ze huilen met een reden, zo communiceren ze hun behoeftes. Ze hoeven zichzelf niet te troosten als ze 6 weken, 6 maanden of 16 maanden oud zijn. Sinds wanneer is een baby die de hele nacht doorslaapt een teken van succesvol ouderschap?’

LEES OOK: 9x opvoedstijlen waar millenial moeders in uitblinken

Instinct

‘Ik was zo’n jonge moeder die alles al dacht te weten’, vervolgt ze. ‘De ‘zelftroost-fase’ hebben we een paar maanden volgehouden. Ik kon er gewoon niet mee doorgaan. Mijn baby-meisje werd wakker met een reden. Ze probeerde met me te communiceren. Toen leerde ik eindelijk naar mijn instinct te luisteren in plaats van naar wat iedereen om me heen zei. Ik nam haar mee naar ons bed, wat de beste beslissing ooit bleek.

Hechtingsproblemen

Ik denk dat die maanden waarin ik probeerde mijn dochter zichzelf te laten troosten voor hechtingsproblemen tussen haar en mij heeft gezorgd. Het verscheurt me als ik daaraan denk. Moeders willen dit niet horen. Ze willen niet veroordeeld worden om hun besluit. Ze willen niet horen dat de keus die ze voor hun gezin hebben gemaakt ‘verkeerd’ of niet ‘gangbaar’ is. Ze willen zich gesteund voelen, wat hun besluit ook is.

Perfect imperfect

Zelf troosten, co-slapen, fles- of borstvoeding… het kan mij niet schelen wat je keus is. Doe het omdat je geïnformeerd bent, omdat het past bij de behoeftes van je gezin en nog belangrijker: dat je wordt gesteund in je beslissing. Onthou: jij bent perfect imperfect.’

Sharing again because, well, it needs to be heard more often! I saw a post tonight published by our main stream media. A post, yet again dividing us as Mothers & Parents. A post which I find hard to stomach. It went a little something like this. “Research has shown that having a baby sleep with you will decrease their ability to self soothe. Increase tantrums & childhood obesity” Umm, yep. Please shut up. I find this extremely hard to believe, what research? Show me it? Show me the evidence? Show me the sample size & all the other variables to go with it. It is in our DNA to be with our children. They cry for a reason, to communicate their needs. They don’t need to learn to self settle at 6 weeks, 6 months or 16 months. When did having a baby sleep through the night become the defining thing for successful parenting? I was one of those young impressionable first time Mothers who thought I knew it all. Who thought a baby sleeping through the night meant I was a great Mum, forgetting the tears we both shed to get there. I think the ‘self settling’ experience lasted only a few short months for us, I just couldn’t continue. My baby girl was waking for a reason, she was communicating to me. So I FINALLY listened to my instincts & not everyone around me telling me what I should be doing. I started bringing her into bed with us, it was the best decision ever. I do though feel those few months of soul crushing self soothing caused many issues with the bonding between my daughter and I. It shatters me thinking about it. The thing is, not only do I STRONGLY disagree with their click bait title and their reporting of infant sleeping….Mothers don’t want to hear this. They don’t want to be judged for their decisions. They don’t want to be told that the choice they have made for their family is ‘wrong’ or not ‘mainstream’! The want to feel supported no matter their parenting style. Self soothe, co sleep, formula fed or breast fed…I don’t care whatever your choice is, do it because you are informed, it fits your family’s needs and most importantly you are supported in those choices! Remember, you are perfectly imperfect.

Een bericht gedeeld door Peta Tuck • Doula • Badass Mum (@petatuckbrisbanedoula) op

Co-slapen blijft een gevoelig onderwerp. Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de ouders niet durft toe te geven dat hun baby bij ze in bed slaapt.

Scary Mommy

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Moeder doet alle vooroordelen over co-slapen de das om met dit relaas
Sluiten