Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar De baby 14 sep 2017

Moeder schrijft open brief: ‘Dit is waarom ik extra tijd wil met mijn baby’

Katy Jackman is moeder van twee dochters en een zoontje. Haar gezin is compleet, toch voelt ze van tijd tot tijd een gemis. In een open brief op community She Knows deelt ze waarom ze meer tijd zou willen met haar baby.

Na twee dochters in drie jaar tijd, krijgen Kathy en haar man een jongetje. Het koppel is door het dolle heen. ‘We waren enthousiast en moesten na de twee meisjes opeens omschakelen. Het werd tijd om de babykleding van de meisjes te verkopen, de paarse muren met vlinders erop in de babykamer over te verven en om babykleding van de jongensafdeling aan te schaffen’, schrijft ze.

Compleet gezin

Met de komst van haar zoontje is voor Katy het gezin compleet. ‘Diep vanbinnen wist ik al dat onze zoon de laatste uitbreiding van ons gezin zou zijn.’ Ondanks dat ze het vanaf het begin al aanvoelde, duurde het voor Kathy maanden voordat ze dit gevoel ook durfde uit te spreken. Wanneer ze het dan eindelijk uitspreekt, is ze er zeker van.

LEES OOK: 10x dingen die je later meemaakt als je een jongensmoeder bent

Verlangen

Maar toch voelt ze een gemis. Het is niet een gemis omdat ze toch naar nog een baby verlangt, maar het gemis van de tijd met haar kinderen als baby’s. Ze verlangt naar het prille begin dat ze meemaakte met haar zoontje en haar dochters. Zo schrijft ze:

‘Ik wil de nachten terug waarin mijn dochtertje last had van buikkrampen en dit keer wil ik haar rustig sussen in plaats van me gefrustreerd voelen omdat ik slaap tekort kom. Ik zou er alles voor geven om mijn peuter van twee nog een keer als baby te horen brabbelen met haar lieve stem. En ik wil terug naar de laatste keer dat ik mijn zoontje borstvoeding gaf. Ik wil het moment koesteren, hem nog iets dichter tegen me aanhouden en genieten van elke seconde. Ik weet nog dat ik op de moeilijke dagen, waarop het voelde alsof ik compleet had gefaald, dacht: ‘ze zijn nog jong, ze zullen zich deze dag niet herinneren.’ Maar wat ik vergat was dat zo snel als zij de alledaagse dingen zouden vergeten, mijn herinneringen van het knuffelen en voorlezen ook zouden vervagen.’

LEES OOK: Dit is hoe je hormonen ervoor zorgen dat je een liefdevolle ouder wordt

Bitterzoet gevoel

Ook al is haar gezin nu compleet en is dit goed voor Katy, het verlangen naar het begin zorgt voor een bitterzoet gevoel. ‘De babyshowers van vrienden zullen me altijd terug doen denken aan de blijdschap en opwinding die ik voelde toen ik aftelde naar mijn bevallingsdatum. Als ik een peuter zijn eerste stapjes zie zetten, zal dit me altijd doen denken aan de momenten dat mijn baby’s voor het eerst hun eerste stapjes richting mijn uitgestrekte armen zetten.’

Ze sluit haar brief af met een conclusie: ‘Baby’s zorgen voor blijdschap en maken je een betere versie van jezelf. Maar ik weet dat als ik opnieuw een baby zou krijgen, ik op den duur alleen maar hetgeen zou willen dat ik niet krijgen kan: meer tijd.’

Al is elke moeder nog zo uniek, in sommige dingen kan elke moeder zich herkennen.Dit zijn de 15 universele waarheden over het moederschap.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

She Knows

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Moeder schrijft open brief: ‘Dit is waarom ik extra tijd wil met mijn baby’
Sluiten