De mama 29 aug 2017 Susan Dalstra

Moeder schrijft: ‘Ik wil je tepels en keizersnee-littekens niet zien’

Een tepel of keizersnee-litteken meer of minder op social media moet niet meer uitmaken tegenwoordig. Hoewel de foto’s juist bedoeld zijn om andere moeders een hart onder de riem te steken, kijkt moeder Jill Somonian er met afgrijzen naar. 

Jill houdt een stevig pleidooi tegen het oversharen op Facebook en Instagram.

Taboes

‘Dit is geen seksistisch relaas. Dit is een diepe, persoonlijke gedachte waar ik al jaren door word geplaagd. Kijk, ik beschouw mezelf als een feminist. Ik geloof in de kracht van de keus om te leven naar onze eigen overtuigingen en waarden. Ik geloof dat we sterker en slimmer worden door het moederschap. Ik prijs het dat we taboes bespreken omdat we elkaar dan beter begrijpen en elkaar kunnen bemoedigen. Borstvoeding is geweldig als je ervan geniet – en borstvoeding in het openbaar is prima (ook al deed ik het zelf niet).

Striae van iemand anders

Een keizersnede is een perfect acceptabele manier om een baby ter wereld ter brengen als dat de veiligste optie is. Rondlopen in een bikini als je niet het lichaam van een topmodel hebt is absoluut positief en heel welkom. Maar, er is zoiets als de grens overschrijden.

Ik geloof niet dat we echt elkaars bloedende tepels, staccato gehechte littekens en close-ups van grafische vaginale geboortes willen zien alleen maar zodat andere moeders zich erin herkennen.

Op mijn eigen social media zie ik steeds meer moeders die hun meest intieme delen op Instagram en Facebook voor… wat? Zodat een onbekende opeens een vals gevoel van zelfvertrouwen voelt dankzij de striae op de dijen van iemand anders? Kom op.

LEES OOK: Wauw! Moeder maakt adembenemende foto’s van haar eigen bevalling

Privacy

We vertellen onze kinderen elkaars privacy te respecteren terwijl we zelf deze privacy schaden. Persoonlijk voel ik me niet sterker door het kruis van iemand te zien van iemand die net bevallen is van een baby. Iemand die ik niet ken, die ik nooit zal ontmoeten. Foto’s van moeders die grenzen proberen te verleggen door borstvoedingfoto’s te delen, doen het voor mij ook niet.

Noem me preuts, maar een selfie plaatsen met de tekst ‘nip slip during a milk-drip‘ is gewoon stom. Hoe denk je dat onze kinderen zich voelen als ze straks 7 zijn en ontdekken dat hun moeder dat soort intieme foto’s online heeft gezet om een discussie aan te zwengelen?

De waarde van een oorlogswond wordt niet meer als meer vreemden het zien. Ik ben ook trots op het litteken van mijn keizersnede, maar je krijgt niet het privilege om dat deel van m’n lichaam te zien omdat ik je niet persoonlijk ken.

Bevestiging

We vertellen onze dochters dat ze bevestiging nooit bij iemand anders moeten zoeken, maar die boodschap wordt teniet gedaan door iedere moeder die een bikini-selfie deelt met haar peuter zodat iedereen kan zien dat mama trots is op haar ‘echte lichaam’. Ja, we juichen je allemaal toe, maar ondertussen leert je dochter wel dat je goed voelen over een ‘echt lichaam’ afhankelijk is van hoeveel reacties en likes je krijgt.

LEES OOK: Deze 12 babyfoto’s wil je écht maken in de eerste week

Ik vier en waardeer vrouwen die hun kracht online delen, maar niet alles hoeft gezien te worden door vreemden als we eenmaal moeder zijn. Dit gaat niet over schaamte of onszelf onderdrukken – het gaat erom wat dit onze kinderen leert over privacy en zelfvertrouwen.

Flippen van schaamte

Als mijn 7-jarige nu zo’n foto van mij zou opduikelen, zou ze flippen van schaamte en tegelijkertijd een onbewuste notitie maken dat het oké is om je intieme lichaamsdelen online te zetten omdat mama het deed in de naam van empowerment. En naar mijn preutse mening, is dat geen goed ouderschap.’

Wat vind jij… heeft Jill hier een punt?

En voor iedereen die denkt dat een keizersnede de makkelijke weg is, heeft deze moeder een krachtige boodschap.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Mom.me

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Moeder schrijft: ‘Ik wil je tepels en keizersnee-littekens niet zien’
Sluiten