De mama 19 nov 2018 Maaike Kooijman

Beval je van een jongetje? Dan heb je meer kans op een postnatale depressie

Yes, je krijgt een kindje! Je kijkt misschien al jarenlang uit naar de tijd waarin je non-stop kunt genieten van het schattige lachje, die kleine vingertjes, borstvoeding geven en knuffelen. Maar wat als je in plaats daarvan een postnatale depressie krijgt?

Moeders met zo’n depressie voelen zich vaak verdrietig en/of angstig, huilen veel en hebben weinig energie. Ook slapen ze vaak slechter en hebben ze minder eetlust.

Dat is natuurlijk helemaal niet wat je wilt ervaren als je baby net geboren is, maar toch gebeurt het in Nederland bij ongeveer één op de acht vrouwen. Britse onderzoekers van de University of Kent hebben nu gekeken naar de factoren die daar invloed op hebben, schrijft Science Daily.

LEES OOK: Postnatale depressie: hoe de roze wolk plaats kan maken voor kraamtranen

79 procent meer kans op postnatale depressie met een jongetje

Zo blijkt dat moeders die een zoontje krijgen, maar liefst 71 tot 79 procent meer kans hebben op een postnatale depressie. Dat concluderen de onderzoekers op basis van de gegevens van 296 vrouwen. Het krijgen van een jongetje heeft meer invloed op ontstekingen in het immuunsysteem dan het krijgen van een meisje. Dat verandert de chemische balans in het brein, waardoor je gevoeliger zou zijn voor een depressie.

Een andere factor is bijvoorbeeld de manier waarop de bevalling verloopt. Het is misschien niet helemaal onlogisch dat complicaties tijdens de bevalling zorgen voor meer kans op zo’n depressie, maar volgens het onderzoek wordt die kans bijna verdrievoudigd. Ook dat komt vooral door ontstekingen in het lichaam.

LEES OOK: Postnatale depressie-behandeling: alles wat je wilt weten

Beide factoren hebben onafhankelijk invloed, maar als je een jongetje krijgt én problemen hebt bij de geboorte, zou de totale kans nog groter worden. Weet je dat één van de twee dingen misschien gaat gebeuren, dan raden de onderzoekers aan om al vóór de geboorte hulp te zoeken. Op tijd hulp zoeken is ook de reden dat vrouwen die eerder depressief zijn geweest, relatief minder postnatale depressies ervaren omdat ze meer moeite doen dat nu te voorkomen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Beval je van een jongetje? Dan heb je meer kans op een postnatale depressie
Sluiten