Moeder: ‘Ik beviel van mijn dochter op het toilet’

Je hoort wel eens van die verhalen dat je denkt: hoe dan. HOE DAN. Mensen die helemaal niet wisten dat ze zwanger waren. Of.. iemand die ineens op het toilet bevalt (o horror). Het zal je maar gebeuren. Maar, hoe gaat zoiets – en nog belangrijker – hoe voelt zoiets? Krystyn Hall kan er over meepraten.

Krystyn beviel van haar vierde kind op het toilet. Nogal een verrassing, gezien van haar eerdere bevallingen de kortste (!) 18 uur duurde. Toen om 1 uur ‘s nachts haar vliezen braken, besloot ze in bad te gaan zitten. Het kan immers nog wel even duren, dacht ze terecht. En ze wilde graag zo lang mogelijk thuis blijven, gezien haar eerdere ervaringen met lange bevallingen.

Naar het ziekenhuis

Om half zes besloot ze toch maar haar man wakker te maken. Ze vocht tegen de weeën, wat de zaak alleen maar zwaarder maakte. Ze had haar man nodig om te ontspannen. Krystyn: ‘Toen kwamen we erachter dat de weeën nog maar twee minuten uit elkaar zaten wisten we dat we naar het ziekenhuis moesten’. Maar zover kwam het niet.

LEES OOK: Blijkbaar hoeven we helemaal niet zo hard te persen tijdens de bevalling

‘Hoewel ik wist dat ik naar het ziekenhuis moest, ontkende ik naar mezelf nog steeds hoe ver de bevalling al was. Voordat we de deur uit wilden gaan, had ik het gevoel dat ik moest overgeven, dus ik besloot zo goed en kwaad als het nog ging naar de badkamer te gaan. Eenmaal daar begon ik mijn kleren uit te trekken. Waarom? Geen idee. Het was gewoon een instinct. Mijn man probeerde me mee te krijgen naar de auto, maar ik moest alleen maar heel erg nodig… poepen.’

Persen

Krystyn vervolgt lachend haar verhaal. ‘Okee, dat is niet wat ik moest. Mijn intense aandrang om te persen was omdat mijn baby er klaar voor was om haar spetterende entree te maken in de wereld – ietsje eerder dan ik had gedacht. ‘Ben je aan het persen?’, vroeg mijn man stomverbaasd. Ik mompelde nog iets als ‘ik kan dit niet’, maar toen gebeurde het al. Alles in mijn lichaam zei dat ik moest persen. Dus dat deed ik. Toen ik naar beneden greep, voelde ik mijn dochters hoofdje. Nog twee keer persen, en ze was eruit. Ik moet zeggen, hoewel de weeën pijn deden, was de bevalling an sich niet pijnlijk. Het was eerder een soort gigantisch gevoel van opluchting.’

LEES OOK: Dansende gynaecoloog laat vrouwen swingen tijdens de bevalling (om pijn te bestrijden)

Helemaal gezond

‘Nadat ze geboren was, huilde ze niet. Toch maakte ik me geen zorgen. Ze keek met heldere oogjes in de rondte en haar huid was fris roze. En uiteraard ook niet onbelangrijk: ze ademde. We hebben toch maar even de verloskundige gebeld. Zij was totaal niet verbaasd dat onze dochter het meteen zo goed deed. Volgens haar is dat vaak het geval bij baby’s die ‘uit zichzelf’ geboren worden.’

Bevalling op het toilet: best relaxed

Een snelle thuisbevalling op deze manier kan risico’s met zich meebrengen. Gelukkig voor Krystyn is het bij haar allemaal goed gegaan. Ze is zelfs blij hoe haar bevalling gelopen is. ‘Thuis bevallen in je badkamer is echt zoveel relaxter dan in het ziekenhuis!’, besluit ze lachend.

Womanshealthmag.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Moeder: ‘Ik beviel van mijn dochter op het toilet’
Sluiten