Moeder deelt: waarom ik niets over mijn zwangerschap plaatste op Facebook

De zwangerschapsaankondiging, de geboorte aankondiging en alle mijlpalen eromheen. Het is inmiddels niet heel gek meer om dit allemaal op Facebook te delen of op z’n minst iemand te kennen die dit doet. Een Amerikaanse moeder koos er bewust voor om dit allemaal niet te doen en deelt in een open brief waarom.

Kersverse moeder Ellen Gestafson deelt in een open brief op Cosmopolitan waarom zij niks over haar zwangerschap deelde op Facebook en andere social media.

Ze schrijft: ‘In tegenstelling tot de meeste mensen in mijn sociale netwerk, deelde ik niks tijdens mijn zwangerschap. Ik deelde niet de verplichte echofoto aan het eind van het eerste trimester of een foto van de schoenen van mijn man en mij, met babyschoenen in het midden. Ik maakte ook niet een ‘reveal’ video. Ik deed het allemaal niet omdat ik me nooit helemaal gerust voelde dat ze er echt zou komen. Dat gevoel zou ik pas hebben als ik haar na de bevalling veilig in mijn armen had. Dit is zelfs de eerste keer dat ik de geboorte van mijn kleine meisje publiekelijk deel.’

Terughoudend

Ellens’ terughoudend om te geloven dat de baby er echt zou komen, kwam door haar eerdere ervaringen met moeilijke zwangerschappen. Door een gen in haar familie, werden veel jongetjes doodgeboren. Dit was ook bij haar eerdere zwangerschap het geval. Ze kwam onder meer in Ivf-traject terecht, om uit te sluiten dat een bevruchte eicel opnieuw het gen zou hebben. Wonderlijk genoeg werd haar dochtertje uiteindelijk op de natuurlijke wijze verwekt nog voor de Ivf-behandelingen zouden beginnen. Dit alles zorgde er dus voor dat ze haar zwangerschap niet wereldkundig maakte.

LEES OOK: Ontroerende brief van moeder to be aan vrouwen die alleen maar kunnen dromen van zwanger worden

Moeilijk zwanger worden

Daarnaast koos Ellen er ook voor om alles privé te houden, uit solidariteit naar vrouwen en mannen die dolgraag zwanger willen raken, maar bij wie dit niet lukt. ‘Ze spenderen maanden en jaren en duizenden dollars aan ‘proberen’. De weg die wij afgelegd hebben om zwanger te raken, was te ingewikkeld om aan te kondigen in een post of tweet van 140 tekens.’ Toch voelde ze zich ook dubbel over haar besluit om het niet te delen. ‘Ik realiseerde me dat ik ook onderdeel was van het probleem. In onze levens vol social media, zijn de verhalen van keer op keer een negatieve zwangerschapstest, miskramen, gezondheidsproblemen bij de foetus, of dagelijks IVF-injecties niet terug te vinden. Maar dit betekent natuurlijk niet dat ze er niet zijn’ schrijft ze.

Eerlijke verhalen

Ze pleit voor meer eerlijke verhalen op sociale media, die het taboe op (in)fertiliteit kunnen doorbreken. ‘Ik ben dolblij met mijn dochter, maar ik kon dit blije moment niet aankondigen zonder het echte verhaal over de weg die we ernaartoe afgelegd hebben. Ik weet dat dit soort aankondigingen sommige mensen pijn kan doen. Ik ben niet vergeten hoe dat voelt. Misschien dat er meer van dit soort verhalen gedeeld worden, de eerlijke geboorteberichten op Facebook, waar ook bij staat wat er tijdens het proces niet volgens plan ging. Zodat we meer open naar elkaar zijn en eerlijk discussies kunnen houden over zwanger raken en bevallen die meer inhouden dan 140 tekens.’

Het is vaak goed bedoeld, maar dat maakt het niet minder pijnlijk. Deze uitspraken wil je liever niet horen als zwanger worden niet meteen lukt.

Wil je niets meer missen? Like ons dan op Facebook.

Cosmopolitan.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Moeder deelt: waarom ik niets over mijn zwangerschap plaatste op Facebook
Sluiten