De baby 16 sep 2017 Susan Dalstra

Moeder schrijft: dít is het verschil tussen een single moeder zijn en je zo voelen

Fervent The Hills-kijkers kennen d’r nog wel: Kristin Cavallari. De aartsrivaal van Lauren Conrad is inmiddels moeder en jaagde onlangs single moeders tegen zich in het harnas door te verzuchten dat ze zich een single moeder voelt – terwijl haar vriend op trainingskamp was. 

Eén van de single moeders die onpasselijk werd van Kristins opmerking is Sa’yida Shabazz. Ze schreef een pittige brief waarin ze betoogt dat er een wezenlijk verschil is tussen je een single moeder voelen en daadwerkelijk een single moeder zijn.

Romantiseren

‘Hey moeders met partners, raad eens? Je bent geen single moeder, en het zou fijn zijn als je stopt je met ons te vergelijken. Een partner die een weekend weg of op zakenreis, of de hele week moet overwerken, betekent niet dat je onze worsteling mag romantiseren. Je weet nog steeds niet hoe het is om in je eentje voor alle behoeftes van je kind te zorgen, elk uur van de dag, iedere dag.

Dezelfde fout

Ik ben een single moeder sinds mijn zoon drie maanden oud is. Hij is nu vier. Ik kan je vertellen dat toen hij een pasgeborene was en zijn vader en ik nog samen waren, ik dezelfde fout maakte als Kristin. Ik ging er vanuit dat ik me voelde als een single ouder omdat de vader van mijn kind zoveel werkte.

Ouderschap

Werd ik even ruw wakkergeschud. Nu ik zelf een single ouder ben, wil ik mijn oude zelf de mond snoeren. Als single ouder ben je verantwoordelijk voor alles. Je zorgt ervoor dat de rekeningen betaald zijn, dat er voor je kind wordt gezorgd, dat het huis leefbaar is, dat de koelkast gevuld is, dat je betrouwbare opvang hebt en je vasthoudt aan een budget. Ieder aspect van het ouderschap rust op jouw schouders. Moeders met een partner die zeggen dat ze zich een single moeder voelen, hebben geen idee hoe het is om die gevoelens op de lange termijn te hebben.

Emotionele steun

Het kan best zijn dat je verantwoordelijk voor alles bent, maar je weet ook dat die fulltime last tijdelijk is. Je partner kan een langere tijd weg zijn en dat kan moeilijk zijn om verschillende redenen, zijn ze er waarschijnlijk nog wel om financieel bij te dragen aan het huishouden en voor emotionele steun. Je weet dat dit een tijdelijke situatie is en de hectiek die het meebrengt eindig is.

Zelfvoorzienend

Ik had de mazzel dat ik even bij m’n ouders kon wonen en zij er waren om te helpen toen ik echt even adempauze nodig had, zoals de meeste grootouders zouden doen. Maar het zijn ook drukbezette mensen die nog steeds werken en hun eigen verplichtingen hebben. Ik wilde mijn kind niet hun last maken. Dat is een grote zorg van veel single moeders: geen last willen zijn. Je probeert zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn, en draagt alle lasten terwijl je zwijgt over wat die lasten met jou doen.

Moeders met partners kennen niet de slapeloze nachten omdat je je afvraagt of je kind een vaderfiguur mist. Of dat je naar ze kijkt terwijl ze slapen en hoopt dat ze weten dat je alles voor ze doet. Bidden dat ze je een goede moeder vinden, ook al vind je zelf dat je faalt.

Zwak zijn

Je weet niet hoe het is om altijd de sterke te moeten zijn omdat er niemand is die je zwak laat zijn. Hoe het is om in je eentje middenin de nacht zachtjes te huilen omdat je moe bent van alle verantwoordelijkheid en niemand om je heen hebt die het echt begrijpt. Wanneer jij degene bent die al hun extreme emoties moet handelen. Je kent de eenzame nachten niet waarin je je afvraagt of er ooit nog iemand zal zijn die net zoveel van jou als van je kind zal houden zoals jullie verdienen.

Moeders met partners weten dat de persoon van wie ze houden terugkomt. Je hebt iemand die van je houdt. Je kinderen hebben iemand die van ze houdt. Je krijgt nooit die blikken vol medelijden.

Wezenlijk verschil

Een single moeder heeft niemand anders die het voor ze doet. Dus denk voordat je jezelf die status toe-eigent eens na over die vraag: wie doet het anders voor je? En dat alleen al is waarom je niet een single moeder bent; je oudert even alleen. En dat is een wezenlijk verschil.’

Wat vind jij: is Sa’yida’s relaas terecht?

Ben jij een single moeder? Dat is loodzwaar, maar hier 9 redenen waarom het ook lang zo gek niet is. 

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Scary Mommy

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Moeder schrijft: dít is het verschil tussen een single moeder zijn en je zo voelen
Sluiten