Column 24 feb 2018 Mirjam Bedaf

Mirjam: ‘Na zes weken weer in shape? Doe even normaal!’

Hoewel het advies voor ons gewone stervelingen luidt om zeker niet eerder dan zes weken na de bevalling met buikspieroefeningen te beginnen – mocht je hier überhaupt energie voor hebben – zijn veel celebraties op dat moment allang weer volledig “in shape”. Vorige week was het de beurt aan Anne Kournikova. De vrouw van Enrique Iglesias beviel eind december van niet één maar twee baby’s en anderhalve maand later is ze alweer zoals voor de bevalling, strak in haar vel. Dit bewees ze door een video op Instagram te plaatsen, met daarbij de veelzeggende woorden “Back at it”.

Ook ik mag eigenlijk niet klagen over mijn gewicht na mijn zwangerschap – dat doe ik later in deze post wel – maar kom op, laten we realistisch wezen: de meeste moeders met een pasgeboren baby die ík ken zien er heel anders uit, laat staan de moeders met een pasgeboren tweeling. Ze zijn allang blij dat ze alle ballen enigszins in de lucht kunnen houden, en dat ze ’s avonds heel heeeeel even op de bank kunnen ploffen en misschien een paar woorden met hun partner wisselen. Laat staan dat ze naar de gym gaan of thuis oefeningen doen. En daar is helemaal niets mis mee. Dus vandaar mijn oproep: stop met dit soort absurde berichtgeving!

Niet opgetogen

Ik herinner me nog goed de dag dat de kraamverzorgende na de bevalling van ons jongste kindje het huis verliet, nu een jaar geleden. Voor mij het moment om voor het eerst weer naar buiten te gaan met de kleine in de kinderwagen. En jawel, dat deed ik in mijn (stretch)spijkerbroek van voor de bevalling. Op zich voelde ik me daar toen niet eens heel opgetogen over. Ik was er al min of meer vanuit gegaan. Ik was maar acht kilo aangekomen, en het was niet heel moeilijk om te berekenen dat er vrij snel na de bevalling al zeker vier tot vijf kilo zou zijn verdwenen, vanwege baby, placenta, vruchtwater, extra bloed etc. En dankzij mijn borstvoeding zouden de overgebleven kilo’s er ongetwijfeld ook afvliegen, dat was bij mijn andere kinderen ook zo.

LEES OOK: Sherita: ‘Hoe je baby ook geboren is, you rock!’

Eenmaal thuis uit het ziekenhuis ging ik op de weegschaal staan en inderdaad 3,5 kilo minder. Heel eerlijk vond ik dat wat tegenvallen met een baby van bijna zes pond, maar ik had verder absoluut niets te klagen: een prachtige gezonde baby en een prima bevalling (en ik weet uit ervaring dat het heel anders kan gaan). Met het borstvoeden zou dat allemaal wel goedkomen, ik had er het volste vertrouwen in. Het liefst nog een paar kilo extra natuurlijk (altijd blijven dromen toch?). Helaas ben ik sinds die eerste weken geen ons meer afgevallen. En we zijn inmiddels alweer een jaar verder..!

Het duurt even

De eerste maanden na de bevalling kon het me niet eens zoveel schelen. Tuurlijk zou ik ook het liefste meteen weer terug in vorm zijn gesprongen, maar het was meer een kwestie van ‘jammer’. Ik voelde niet de drang om echt mijn best te doen om af te vallen, ik had aan drie kinderen en mijn eigen freelance bestaan mijn handen vol. En na een paar bevallingen weet je dat je lichaam naderhand uit model is en dat het echt wel even duurt voordat je je vorm weer terug hebt.

LEES OOK: Column: De blog die ik had moeten lezen toen ik zwanger was

Is het belangrijk hoe snel je weer in vorm bent na je bevalling? Als je dat stadium überhaupt ooit weer bereikt. Die vraag houdt me nu al een tijdje bezig, en niet alleen sinds de beruchte post van Anna Kournikova. Het voelt als moeder en vrouw als een soort spagaat en gek genoeg is het misschien wel een persoonlijker en gevoeliger onderwerp om over te schrijven dan over mijn bevalling, borstvoeding en tepelkloven.

Wat maakt het uit?

Nee, schreeuwt mijn binnenste, wat maken die paar kilo’s in vredesnaam uit? Maar aan de andere kant wil ik toch weer mijn figuur en gewicht van voor de bevalling terug. Is het dan druk vanuit de maatschappij om zo snel mogelijk na je bevalling je oude gewicht terug te krijgen? Ik kan het niet goed doorgronden. Ik las laatst wat er gebeurt als je een paar kilo afvalt. Het verrassende antwoord is: Niets, er verandert helemaal niets! Je partner gaat niet opeens meer van je houden, je kinderen gaan zich niet opeens anders gedragen, je vrienden vinden je niet opeens gezelliger of leuker. Ok, I get it. En toch blijft bij mij en volgens mij bij veel andere moeders dat gevoel van binnen knagen. Terwijl ik hierover zit te peinzen, lees ik opeens een bericht van Blake Lively. Ze is na 14 maanden – na heel veel trainen – haar zwangerschapskilo’s kwijt. Bedankt Blake, je bent een held. En dat betekent dus dat ik nog twee maanden te gaan heb, hoera!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Mirjam: ‘Na zes weken weer in shape? Doe even normaal!’
Sluiten