Minder seks na de geboorte van je eerste kind? Dit is de (wetenschappelijke) reden

Lijkt het alsof je minder seks hebt met je geliefde sinds de geboorte van jullie eerste kindje? Dat kan kloppen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat dit bij de meeste stellen het geval is. Maar de vraag is, waarom?

Uit onderzoek uit de Archives of Sexual Behavior blijkt dat getrouwde Amerikaanse koppels zo’n 55 keer seks per jaar hebben. Uit onderzoek van Durex blijkt dat Nederlandse koppels zo’n 1 à 2 keer per week tussen de lakens duiken.

Minder alone-time

Het krijgen van een kindje zorgt ervoor dat jij en je partner een stuk closer worden. Maar aan de andere kant wordt de alone-time die jullie hebben wel steeds minder. ‘De reden hiervoor zit in de evolutie van de natuur,’ legt Paul Hokemeyer, erkend familie- en huwelijkstherapeut in New York, uit. ‘De fysieke tol van het dragen van een kind, de bevalling, en daarna de drang om aan alle behoeften van je kindje te voldoen, is zowel fysiek als emotioneel vermoeiend.’

LEES OOK: Seksleven na de bevalling drastisch slechter dan ervoor

Paul Hokemeyer legt verder uit: ‘Het is logisch dat koppels seks tijdens de eerste zes maanden tot soms wel een jaar na de zwangerschap willen vermijden. Seks brengt het gezin namelijk in gevaar: wanneer er nog een zwangerschap plaats zou vinden, zouden zij minder liefde en aandacht aan hun eerste kind kunnen geven.’

Fundamentele veranderingen

‘Daarnaast zorgt de geboorte van een kind ook voor fundamentele veranderingen in je identiteit’, zegt Matthew D. Johnson, psycholoog en auteur van het boek Great Myths of Intimate Relationships: Dating, Sex, and Marriage. Het resultaat van die veranderingen: romantische partners worden opeens co-ouders.

Denk maar eens aan de gesprekken met je partner. De meeste zullen over je kind gaan. Over eten, poepen, luiers, slapen (of het gebrek daaraan). Kun je je nog herinneren waar jij en je partner vroeger úúúren over konden praten, voordat jullie een kind hadden?

LEES OOK: 10 vragen die het meest worden gegoogled over zwanger zijn of worden

Prioriteiten

‘De identiteitsverandering gaat gepaard met andere prioriteiten. In plaats van jezelf of je partner op de eerste plaats zetten, wordt de baby het allerbelangrijkst.’ En die veranderingen kunnen, in combinatie met het gebrek aan slaap, ervoor zorgen dat je seksleven op een (heel) laag pitje komt te staan.

gemiddeldgezienThe Stir

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Minder seks na de geboorte van je eerste kind? Dit is de (wetenschappelijke) reden
Sluiten