De baby 19 aug 2018 Muriel Oonincx

Als je baby zijn middagslaapje overslaat krijg je het vulkaan-effect

Iedereen moet voldoende slapen. No shit sherlock, inderdaad. Baby’s hebben het meeste slaap nodig waarna elke leeftijdsfase erna met wat minder afkan. Je baby zijn middagslaapje ontzeggen leidt tot het zogenaamde vulkaan-effect en daar wil je als ouders niet heen om verschillende redenen.

Als je kindje in de ochtend wakker wordt gebruikt het langzamerhand de voordelen die gepaard gaan met zijn slaap van de vorige nacht. Vol energie begint hij aan zijn dag om op een bepaald moment de slaapvoordelen verbruikt te hebben en weer een dutje moet doen om bij te tanken.

LEES OOK: Tips om je baby in slaap te krijgen voor zijn middagslaapje.

Middagslaapje voor je baby

De dutjes en slaapjes zorgen ervoor dat het tankje weer goed gevuld wordt om er daarna weer fris tegenaan te gaan. Nog recentelijk werden internationaal in het westen de benodigde uren slaap per leeftijd aangepast naar nieuwe waarden in de vorm van benodigde uren. Onderstaand overzicht geeft een mooi en uitgebreid overzicht van wakkere uren, slaaptijd en hoeveel dutjes passen bij de leeftijd van je kleintje.

Vulkaan effect slapen

LEES OOK: Waarom white noise helpt om baby’s beter te laten slapen.

Een baby die net geboren is slaapt dus idealiter 20-22 uur per dag, terwijl een twee-jarige nog maar één middagslaapje nodig heeft die max twee uur duurt.

Niet voldoende slapen is killing

Als kinderen niet voldoende slapen en de grenzen van hun wakkere tijd opgerekt worden krijg je een moe, geïrriteerd en zeurderig kind. Die spanning en vermoeidheid bouwt op. Je kindje wordt minder flexibel, moet vaker huilen, krijgt last van driftbuien en is gewoon een ongelukkiger kind, dan wanneer het heerlijk veel geslapen heeft. De kans om te leren en ontwikkelen neemt hierdoor af en daarmee doe je je kind en jezelf te kort.

Het vulkaan effect is het opbouwen van spanning en irritatie waardoor een kindje op uitbarsten staat. Je ziet het als ouder vaak genoeg aankomen. Je wil die vulkaan niet zien uitbarsten en de uitbraak voor zijn. Een slaapje zorgt ervoor dat de vulkaan niet tot uitbarsten komt en het lichaam en de geest weer tot rust komen en zich kunnen opladen.

Slaaptekort en de vulkaan

Hoe meer slaap je weghoudt van een kind des te groter de kans op vulkaanuitbarstingen. En het ergste is een te slaperig en moe kind naar bed brengen.  Dat is vele malen moeilijker dan wanneer het heerlijk heeft liggen tukken in de middag. Het gevolg is chronisch slaaptekort. Jonge kinderen hebben veel meer slaap tussendoor nodig om de vulkaan in ruststand te houden. Tegen de tijd dat een kind ongeveer 4 jaar oud is, kan het zonder slaap overdag.  Hoewel een dutje op zijn tijd nooit kwaad kan, ook niet voor volwassenen trouwens.

En bedenk altijd dat zoiets als slaap inhalen niet bestaat. Dus of het nu voor jezelf is of voor je kindje. Dagelijkse dutjes voor je kindje en een goeie nacht slaap voor jezelf zijn onontbeerlijk voor een gezond en energievol bestaan.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Als je baby zijn middagslaapje overslaat krijg je het vulkaan-effect
Sluiten