Zwanger 19 mei 2018 Maaike Kooijman

Middagdutjes tijdens de zwangerschap voorkomen ondergewicht van je baby

Tijdens de zwangerschap is je lichaam constant in ontwikkeling. Geen wonder dus dat je, zeker in het begin, regelmatig uitgeput bent. Misschien voel je je schuldig als je overdag op bed gaat liggen, maar het is juist alleen maar goed. Volgens nieuw onderzoek kunnen middagdutjes namelijk ondergewicht bij je baby voorkomen.

Natuurlijk is slapen sowieso altijd een goed idee. Het houdt je bijvoorbeeld energiek en zorgt ervoor dat je mogelijke zwangerschapspijntjes veel beter kunt doorstaan. Plus: hoe ga je ooit alle slapeloze midden-in-de-nacht-borstvoeding-geven-nachten volhouden als je niet een beetje hebt ‘bijgeslapen’?

Middagdutjes

Maar het lijkt ook voor andere dingen gezond te zijn – voor de ontwikkeling van je kind, bijvoorbeeld. Om tot die conclusie te komen, bekeken onderzoekers in China een heleboel data over zelfgerapporteerde slaapgewoonten van vrouwen tijdens de zwangerschap. In het onderzoek werd meegenomen hoe vaak de vrouwen sliepen, wanneer ze het precies deden en voor hoe lang.

En ze vonden een verband: de vrouwen die vaak middagdutjes deden, hadden een kleinere kans op te licht geboren baby’s (van 2,5 kilo of minder). De gouden regel daarbij is ‘hoe meer, hoe beter’.

Vrouwen die tot wel 1,5 uur per dag sliepen, hadden bijvoorbeeld 29 procent minder kans op een te licht geboren baby; vrouwen die het vijf tot zeven dag per week deden, 22 procent.

LEES OOK: Dit is de beste leeftijd om je baby in zijn eigen bedje te laten slapen

Minder zuurstof

Slaapproblemen bij de moeder, zorgen er daarnaast voor dat er minder zuurstof bij de baby komt. Kindjes die (te) weinig wegen bij de geboorte, hebben daardoor later in hun leven kans op mogelijk meer gezondheidsproblemen.

Het is alleen niet helemaal duidelijk waaróm het verband er is, en er is ook meer onderzoek nodig om het te bevestigen. Maar voor nu heb je in ieder geval een perféct excuus om (weer) je bed in te duiken als je nog moe bent.

Reuters

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Middagdutjes tijdens de zwangerschap voorkomen ondergewicht van je baby
Sluiten