9 redenen waarom je nog niet ongesteld bent (die niets met zwanger zijn te maken hebben)

Toch bijzonder, hoe het uitblijven van je menstruatie het ene moment voor ik-weet-niet-waar-ik-het-zoeken-moet vreugde kan zorgen, en op een ander moment voor extreme paniek. Omdat je zo snel na je baby nog niet toe bent aan een tweede. Of omdat je het überhaupt wel mooi geweest vindt, met die hele gezinsuitbreiding.

Gelukkig (of helaas, het is maar net hoe je het bekijkt) zijn er meerdere redenen waarom je menstruatie uit kan blijven of ineens minder frequent is, die niets met een nieuwe bundle of joy te maken hebben.

Geef je borstvoeding?

Als je borstvoeding geeft is het meer dan normaal dat je minder regelmatig (of misschien zelfs helemaal niet) ongesteld wordt. Je hormonen zijn nog all over the place.

Het kan je medicatie zijn

Hormonale anticonceptie zoals de pil staat op nummer 1 als het gaat om medicatie die je cyclus in de war kan gooien. Ook goed om te weten: door het nemen van een morning-afterpil kun je een paar dagen eerder, maar soms zelfs ook een week later ongesteld raken. Ook antidepressiva kan ervoor zorgen dat je cyclus verschuift of onregelmatig is. Altijd even de dokter bellen dus, als je je zorgen maakt.

Heb je gereisd? 

Dit klinkt gek, maar je cyclus kan volledig in de stress schieten als je naar een nieuwe plek gaat, bijvoorbeeld met een heel andere tijdzone. Ondergetekende kan hier over meepraten.

Trainen is dus niet altijd goed

Ben je heftig aan het trainen? Om de babykilo’s eraf te krijgen, of om een andere reden? Een onregelmatige menstruatie is heel normaal voor atleten of andere mensen die (bijna) dagelijks trainen. Af en toe even gaan liggen met een reep chocolade is dus niet zo’n slecht idee (count us in!).

Chill, stresskip

Er is een deel in je brein dat de hypothalamus heet. Wanneer je super gestresst bent, gaat je hypothalamus in overdrive, wat ervoor kan zorgen dat je menstruatie verschuift. Dus: ben je naar de andere kant van het land verhuisd? Heb je een nieuwe baan? Of, we zeggen maar wat, HEB JE EEN BABY GEHAD? Goede kans dat er helemaal niks aan de hand is, als je menstruatie wat later is.

De weegschaal

We staan hier liever niet te lang bij stil, maar veel aankomen (of afvallen!) kan van invloed zijn op je menstruatie. We hebben het hier wel over extremen. Die paar zwangerschapkilo’s hebben er dus niet per se iets mee van doen.

Drugs

We gaan er niet vanuit, maar mocht je in de afgelopen tijd drugs gebruikt hebben, dan heb je kans dat je je lichaam zo’n opdonder gegeven hebt dat je menstruatie ervan in de war is.

Medisch

Natuurlijk kan er ook gewoon echt iets serieus aan de hand zijn. Mocht je twijfelen, bel dan altijd een dokter. Je kan bijvoorbeeld last hebben van PCOS, of misschien zelfs een vervroegde menopauze hebben.

Wat voor dag is het? 

Met een baby in de buurt – met al het slaapgebrek van dien – is het soms al lastig om te bedenken welke dag van de week het is. Laat stáán dat je je cyclus precies bij kunt houden. Er is altijd de mogelijkheid dat je het mis hebt, en eigenlijk een week te vroeg bent met je stress. Kruisjes zetten in je agenda kan een hoop gedoe schelen.

Wat vind jij trouwens van het vragen naar iemands kinderwens. Kan dat of is dat een dikke no?

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
9 redenen waarom je nog niet ongesteld bent (die niets met zwanger zijn te maken hebben)
Sluiten