De baby 22 feb 2018 Soraya Vogelaar

Je melkproductie verhogen gaat beter met deze tips

Als je borstvoeding geeft, kan het zijn dat je melkproductie verhogen een dingetje is. Misschien gaat allemaal nog niet zo soepel als je zou willen. Of vermindert je melkproductie juist. Deze tips helpen je een handje om jouw melkproductie te stimuleren.

Melkproductie tijdens borstvoeding geven

Als je net begint met borstvoeding geven, is het goed om te weten dat het heel normaal is als je melkproductie nog langzaam op gang komt. Dit herstelt zich vaak vanzelf. Als je je toch zorgen maakt, kun je dit met je arts of een lactatiedeskundige bespreken. Loopt je melkproductie in een later stadium terug? Dan kunnen de volgende tips helpen.

Melkproductie verhogen door te clusterkolven

Door veel en regelmatig te kolven komt je melkproductie flink op stoom. Hoe ‘leger’ je borsten zijn na het kolven, hoe meer melk je weer gaat aanmaken. Clusterkolven gaat zo: je last één of twee keer per dag een uur in om te kolven. Je gaat eerst 10 minuten tot een kwartier kolven, daarna neem je 10 minuten rust. Dit herhaal je een uur. En je eindigt het uur met een laatste keer kolven. De rest van de dag kolf je zoals je gewend bent. Kolf beide borsten tegelijk, zo wordt de melkaanmaak optimaal gestimuleerd.

Je borsten masseren

Je kunt de borstvoeding op gang helpen door je borsten te masseren. Gebruik hierbij geen massageolie; er is kans dat er wat achter blijft en je kindje dit binnenkrijgt tijdens het voeden of door de geur afgeschrikt raakt. Ga voor het masseren in een ontspannen houding zitten. Maak met twee vingers tegelijk ronddraaiende bewegingen over je hele borst. Rol daarna voorzichtig met je vuist van je hals, naar je borst en uiteindelijk je tepel. Tot slot draai je met je duim en wijsvinger voorzichtig even aan je tepels.

LEES OOK: Wat cool! Jouw borstvoeding past zich dus blijkbaar aan als je kind ziek

Je baby goed aanleggen

Als je baby goed is aangelegd, zorgt het zuigen ervoor dat de hormonen en productie gestimuleerd worden. Lees hier alles over je baby goed aanleggen.

Voeden op verzoek

Om je baby zo vaak mogelijk aan te leggen, is het handig als dit op het juiste moment gebeurt. Wanneer je baby trek heeft. Dit wordt ook wel voeden op verzoek genoemd en kan erg fijn zijn voor jou en je baby.Lees hier alles over voeden op verzoek.

LEES OOK: Deze 10 *NSYNC liedjes hebben je stiekem al voorbereid op borstvoeding geven

Medicatie of supplementen vragen aan de dokter

Als je melkproductie alsnog achter blijft, kun je je arts om hulp vragen. Hij of zij kan je bijvoorbeeld kruidensupplementen voorschrijven die de melkproductie verhogen. Doe dit altijd in overleg met je arts, zo is hij op de hoogte van wat je inneemt en kan hij goed inschatten bij welke medicatie jij en je kindje wel of geen baat hebben.

Overige tips: voldoende rust, drinken en gezond eten

Last but not least: borstvoeding geven vraagt ook om goed naar je lichaam luisteren en er goed voor zorgen. Je lichaam vraagt nu om meer energie en voedingsstoffen. Neem voldoende rust en ontspan je. Kies voor een gezond voedingspatroon. Drink daarnaast tenminste twee liter water per dag. Door het borstvoeding geven verlies je namelijk ook veel vocht.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Je melkproductie verhogen gaat beter met deze tips
Sluiten