Slaapt je kleintje slecht? Meer ‘tummy time’ zou kunnen helpen

We kennen het allemaal: slapeloze nachten. Dat je kleintje wakker wordt met een poepluier of honger, oké – maar zo’n logische verklaring is er niet altijd. Volgens Amerikaanse onderzoekers kan het dan wel liggen aan een gebrek aan beweging overdag, schreven we al. De oplossing: meer ‘tummy time’!

De wetenschappers keken naar de hoeveelheid slaap en de hoeveelheid fysieke activiteit overdag van 22 baby’s van ongeveer een halfjaar oud. Het is misschien niet heel verrassend dat bleek dat baby’s die zich fysiek weinig inspanden, ook minder sliepen. Immers: waar zouden ze moe van zijn?

Meer fysieke inspanning, meer slaap

Het advies is dan ook om je kleintje niet zomaar in zijn box te laten liggen, maar iets meer uit te dagen. Een goede en makkelijke manier om dat te doen, is door ‘tummy time’: je baby onder toezicht op z’n buik leggen. Op die manier wordt hij gestimuleerd om aan zijn motoriek te werken. Hij kan oefenen met zijn hoofd optillen, en om die reden traint ‘ie dan ook zijn rug, armpjes en nek om kracht op te bouwen.

LEES OOK: Tummy time: dit is het en heeft je baby het echt nodig?

Dus oké, er is dan wel geen direct verband tussen tummy time en een betere slaap, maar indirect zorgt de fysieke inspanning er wel voor dat je kleintje meer moe wordt en dus hopelijk wat beter slaapt. Bovendien zouden zowel slaap als fysieke activiteit bijdragen aan een gezonde groei.

Hoe werkt tummy time?

Je kunt tummy time invoeren als je baby ongeveer een maand of twee oud is, met maximaal drie keer vijf minuten per dag. Het zal waarschijnlijk niet meteen goed gaan: het hoofdje omhoog houden is niet makkelijk voor je kleintje, dus soms is het huilen geblazen. Maar hé, oefening baart kunst. Vaak gaat het ook al beter als je ondertussen met hem praat en speelt – dan is er ook meer motivatie om omhoog te kijken.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om je dropje goed te helpen slapen. Rituelen helpen bijvoorbeeld erg goed!

LEES OOK: 6 slaaphacks voor je baby om hem ein-de-lijk in slaap te krijgen

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Motherly

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Slaapt je kleintje slecht? Meer ‘tummy time’ zou kunnen helpen
Sluiten