Onderzoek: vaak seks hebben vergroot de kans op een gezonde zwangerschap

Goed nieuws als je druk aan het proberen bent voor een baby. Vaker seks met je partner blijkt niet alleen de kans op een zwangerschap te vergroten, maar het heeft ook invloed hoe je zwangerschap verloopt als het zover is. Een positieve om precies te zijn.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Adelaide in Australië. Het heeft alles te maken met je immuunsysteem.

Immuunsysteem

Het zit zo: door regelmatig seks te hebben wordt je afweersysteem sterker, en dit heeft een positieve invloed op het verloop van een zwangerschap. Hoe je zwangerschap verloopt is dus niet alleen afhankelijk van die ene keer dat de bevruchting lukt, maar ook van alle andere keren ervoor. Sperma van de partner beïnvloed namelijk hoe jouw afweersysteem hierop reageert. Door vaak seks te hebben met dezelfde partner, raakt je lichaam gewend aan zijn sperma. Bij de verwekking kan het embryo zich dan makkelijker hechten in een gezond ontwikkelde placenta, zo blijkt uit het onderzoek.

Eén sekspartner

Professor Sarah Robertson leidde het onderzoek. Volgens haar hebben vrouwen die ten minste drie maanden voor hun zwangerschap regelmatig seks hebben met één en dezelfde partner minder kans op zwangerschapsvergiftiging. En dat is goed nieuws want een zwangerschapsvergiftiging kan grote gevolgen hebben voor de groei van de baby in de buik. Maar ook voor jou als moeder zelf. Veel seks met dezelfde man zou volgens Robinson ook goed zijn voor het slagen van een Ivf-behandeling. Uit verschillende studies blijkt dat de kans op een zwangerschap in dat geval met vijftig procent toeneemt, stelt Robinson.

LEES OOK: Feit of fabel? 11 zwangerschapsmythes ontrafeld

Kansen zwangerschapsvergiftiging

Maar hoe zit het dan als je nu minder seks hebt of je een kind krijgt van iemand die niet je vaste (bed)partner is? Wanneer het immuunsysteem niet gewend is aan de spermasubstantie van de man, wordt de afweer groter. Vrouwen die langer dan drie maanden geen seks hebben gehad voor zij zwanger raken, hebben dertien procent meer kans op een zwangerschapsvergiftiging. Volgens Robertson is dat ongeveer twee keer zo veel als normaal. Vrouwen die bij de eerste keer seks met een man zwanger raken, hebben maar liefst drie keer zo veel kans op een zwangerschapsvergiftiging, namelijk 22 procent meer dan normaal. Je hebt dus de meeste kans op een fijn verloop van de zwangerschap als je een vaste partner hebt, met wie je regelmatig seks hebt. Zo geven in ieder geval dit onderzoek en professor Robinson aan.

De ene vrouw is niet te houden tijdens de zwangerschap, de ander moet er gewoonweg niet aan denken. Deze moeder deelt een goudeerlijke post over haar seksleven tijdens de zwangerschap.

Dit artikel is geschreven door Lizette van Loenen voor Famme.

Conversation

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: vaak seks hebben vergroot de kans op een gezonde zwangerschap
Sluiten