Masturberen tijdens de bevalling: is dat echt een ding?

Je hebt er vast weleens van gehoord: masturberen tijdens de bevalling. Maar kom op zeg, gebeurt dat nou echt? Wij gingen op onderzoek uit, want ook al schijnt het te gebeuren, het is niet iets heel gebruikelijks.

Uit bepaalde onderzoeken is gebleken dat er tijdens de seks en tijdens de bevalling eenzelfde hormoon vrijkomt, maar of dat betekent dat masturberen tijdens de bevalling kan ‘helpen’ is nog maar de vraag.

Masturberen tijdens de bevalling

Het hormoon in kwestie wordt oxytocine genoemd en zorgt voor het vrijkomen van endorfine. Endorfine heeft de eigenschap pijn te onderdrukken en dat is wel iets wat je kunt gebruiken tijdens je bevalling.
De meeste vrouwen moeten er niet aan denken om zichzelf aan te raken op het grote moment, maar blogger slash moeder Angela Gallo is ervan overtuigd dat het stimuleren van de clitoris écht kan helpen tijdens je bevalling.

Deze Australische vrouw riep vrouwen twee jaar geleden op om massaal te masturberen tijdens het baren. Op haar blog schreef ze destijds dat het in haar situatie ook echt niet ging om een seksueel verlangen, maar dat haar lichaam vroeg om een natuurlijke manier van pijnverlichting. En dat ze die kreeg door zichzelf te stimuleren.

LEES OOK: Column: Klaarkomen tijdens de bevalling. Eehhh, wat?

Tegengeluid

Naast Angela is er eigenlijk niemand echt overtuigd van de voordelen van masturberen tijdens de bevalling. Verloskundigen beweren dat het masturberen juist meer pijn veroorzaakt. Oxytocine is namelijk wel hetzelfde hormoon dat in je bloed terechtkomt tijdens een orgasme, maar tijdens de bevalling zou het hormoon je niet hetzelfde gevoel geven. Door oxytocine trekt je baarmoeder namelijk samen, wat fijn voelt wanneer je klaarkomt, maar tijdens de bevalling juist heel naar kan aanvoelen. Daarnaast kun je er sterkere weeën van krijgen en dat is ook niet bepaald een pretje.

Of het verhaal van Angela nou klopt of niet, masturberen tijdens de bevalling blijft een beetje een vreemd verhaal.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Masturberen tijdens de bevalling: is dat echt een ding?
Sluiten