De papa 6 feb 2018 Mark Schoones

Mark: ‘Jongen, wat gooi je veel deuren voor me dicht’

Mark en Tanja verwachten in april 2018 hun eerste kind. In de aanloop naar de geboorte schrijft Mark een aantal brieven aan zijn zoon waarin hij zijn onzekerheden, hoop en verlangens probeert te vangen. #2 Brieven aan mijn zoon: ‘Jongen, wat gooi je veel deuren voor me dicht.’

Dag jongen,

Wat gooi je veel deuren voor me dicht. Ik tel mijn laatste verantwoordelijkheidsloze momenten. De laatste willekeurige dinsdagavonddrankjes die volkomen uit de klauwen lopen. De laatste hele zaterdagen samen met je moeder in bed.

Dag vrienden

Vrijwel alle jonge vaders bevestigen de vermoedens. Je vrienden kan je gedag zeggen. Het woord festivalseizoen zie je alleen nog op een Scrabblebord terug. En slapen doe je pas weer tussen zes plankjes.

LEES OOK: Mark: ‘Jongen, wat maak je me soms bang’

Het is ongetwijfeld een houdinkje van al die klagende jonge papa’s. Een manier waarop mannen onder elkaar nog als jongens kunnen praten. Zeuren over het leven als de mama’s even niet kijken. Het is een houding maar het blijft een feit. Voor het leven zoals ik het ken en liefheb gaat de deur dicht. En om de deurklink zit jouw kleine handje.

Nieuwe deuren

Maar bij iedere deur die ogenschijnlijk sluit, gaan er minstens twee weer open. Ik leer, ik voel en ik ervaar andere dingen. Ik zie mijn eigen vader en jouw opa plots met andere ogen. Ik weet ineens meer over het menselijk lichaam dan de MAVO me ooit bijbracht. En dat festivalseizoen heb ik in mijn hoofd al ingeruild voor zondagmiddagen starend naar jou.

Geen spijt

Ik voel mijn leven voor jouw komst als een oude jas van mijn schouders glijden. Zonder spijt. Zonder weemoed. En met een onmeetbaar ongeduld. Mijn oude wereld en al haar wetten zet ik door jouw komst vrijwillig en met een glimlach op losse schroeven.

Lieve jongen, wat gooi je veel deuren voor me dicht. Maar wat gaan er prachtige poorten open.

We wachten op je.

Liefs,

Papa

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Mark: ‘Jongen, wat gooi je veel deuren voor me dicht’
Sluiten