Column 21 feb 2018 Mark Schoones

Mark: ‘Jongen, wat doe je met mijn moeder’

Mark en Tanja verwachten in april 2018 hun eerste kind. In de aanloop naar de geboorte schrijft Mark een aantal brieven aan zijn zoon waarin hij zijn onzekerheden, hoop en verlangens probeert te vangen. #3 Brieven aan mijn zoon: ‘Jongen, wat doe je met mijn moeder’.

Dag jongen,

Wat doe je met mijn moeder? Ze kijkt anders. Ze praat anders. Ze doet anders. Het begon op die zonnige weekendmiddag in de zomer van vorig jaar. Toen ik zittend in de tuin van je opa en oma grappend hintte naar jouw komst, stond je oma plots op. “Is het echt waar?” Ik knikte met een glimlach breder dan een Amerikaanse snelweg. En ze liep vastberaden het huis in. We bleven verbaasd achter. Je opa was toen nog in gesprek met je oom en had verder weinig door. Hij is wat langzamer van begrip; dat leer je nog wel.

Envelop

Toen je oma een minuut later weer terug was, en de informatie inmiddels ook landde in het hoofd van je opa, gaf ze me een envelop. “Anders had je het nooit geloofd.” Ik haalde een briefje uit de envelop. In het handschrift van jouw oma en mijn moeder stond geschreven: “Ik moet me sterk vergissen. Maar ik denk dat Tanja en Mark vandaag komen vertellen dat ze in verwachting zijn.” Ik waande me even in Banana Split (dat was vroeger te zien op een kastje dat we een televisie noemden). Maar Frans Bauer (dat was vroeger een soort van zanger) was nergens te bekennen. Je had van je oma een waarzegster gemaakt.

Op de hoogte

De aandacht gaat vanaf dat moment uitsluitend naar jou. Als ik haar bel om langs te komen, is de eerste vraag of je moeder ook mee komt. Als ik lange tijd niets laat horen, vertelt ze dat dat op zich niet deert, maar dat ze gewoon benieuwd was naar hoe het gaat met jou. Of ik haar een beetje op de hoogte kan houden. Dus dat probeer ik dan maar.

LEES OOK: Mark: ‘Jongen, wat gooi je veel deuren voor me dicht’

Ik kan niet aan het vermoeden ontsnappen dat mijn status als eerstgeborene in het gezin aan het afbrokkelen is. Maar het is een stokje dat ik graag overdraag. Zoals je een middelpunt in mijn leven bent, zo ben je dat natuurlijk ook in de levens van je opa en oma.

Lieve jongen, wat doe je met mijn moeder. Ik zie haar stralen als nooit tevoren.

We wachten op je.

Liefs,

Papa

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Mark: ‘Jongen, wat doe je met mijn moeder’
Sluiten