De mama 10 mrt 2018 Mirjam Bedaf

Mirjam: ‘Hier maak je je bij een derde niet meer druk om’

Laatst was ik bij een vriendin met een baby van een half jaar oud. Ze stond in de keuken flesjes uit te schrobben en vervolgens uit te koken. Ze verzuchtte: vond jij dat nou ook niet vreselijk, steeds al die flesjes wassen?’ Eh nee..ik moest een beetje lachen. ‘Ik doe ze gewoon in de vaatwasser’, zei ik. ‘Oh nee hoor!’, antwoordde ze. ‘Dat heb ik een keer gedaan en toen had ze de volgende dag meteen diarree. Dus dat doe ik niet meer…’ Toch keek ze me vragend aan, en vroeg twijfelend of ik dat echt deed: flesjes in de vaatwasser?

Ik antwoordde haar dat ze gewoon moest doen wat voor haar goed voelde. Dat is volgens mij sowieso het beste advies wat je een moeder kunt geven. Op de fiets terug naar huis bedacht ik dat er wel meer dingen zijn waarover je niet druk meer maakt bij een derde kind. Hier nog een paar voorbeelden:

Vers

Of alle hapjes en prakjes vers zijn. Heel eerlijk gezegd deed ik dat na een half jaar bij de eerste al niet meer. We waren net verhuisd, zaten midden in een verbouwing terwijl we bivakkeerden op een zolder die was uitgerust met slechts een klein keukentje met een elektrisch kookplaatje. Ik gaf hem dus gewoon iedere avond een potje babyvoeding uit de magnetron. Wel biologisch, dat dan weer wel.

Babykamer

Hoe de babykamer eruitziet. Werd bij de eerste het kamertje volledig onder handen genomen, inclusief nieuwe vloer, gedichtje op de muur en een peperduur rolgordijn, de derde slaapt na een jaar nog steeds bij ons op de slaapkamer. Als we een eigen kamer voor haar willen, dan moet de middelste doorschuiven naar de kamer van de oudste en de oudste naar de zolder verhuizen. Dat betekent dat de zolder moet worden uitgemest en iedere ouder weet dat je daar niet aan toe komt als je kinderen hebt. En eigenlijk vinden we het best fijn zo.

Slaapzak

In wat voor slaapzak je baby slaapt. Bij de eerste kocht ik (veel te veel) slaapzakken met auto’s, tractors, blauw met witte strepen, en nu slaapt onze dochter erin. Daar merkt ze niets van hoor. Een vriendin kreeg na twee meisjes een jongetje. Hij sliep jarenlang in een kamer met roze behang, roze hoeslakens en dito slaapzakken. En ook hij heeft er niets van overgehouden.

Slapen

Of je baby nou een, twee of drie keer per dag slaapt, en hoe lang dat precies is. Een derde slaapt gewoon wanneer het uitkomt. Of dat nou in de box, auto of bakfiets is, maakt niet zo veel uit. En hoeveel keer per dag dat precies is, je hebt geen idee want je houdt het niet bij. Zolang je baby vrolijk is, is ie blijkbaar niet moe. En anders haalt ie dat later op de dag, ‘s nachts of de volgende dag wel weer in.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Mirjam: ‘Hier maak je je bij een derde niet meer druk om’
Sluiten