In New York krijgen mannentoiletten nu ook verschoonruimtes voor baby’s

Sterre Touw 15 dec 2017 De papa

De ouderwetse gedachte dat alleen de mama verantwoordelijk is voor het verschonen van de baby in openbare wc’s is voor New York verleden tijd. Maandag werd het wetsvoorstel aangenomen waarin staat dat álle openbare toiletten verschoonruimtes moeten bevatten. En ja, ook de mannentoiletten.

Zullen we even met z’n alle applaudisseren? Eindelijk een stad die het helemaal begrijpt. Het is al lang verleden tijd dat alleen moeders hun baby’s verschonen. Bovendien is het als vader maar al te ongemakkelijk om een damestoilet in te lopen, omdat je anders de poepluier van je baby niet kan omwisselen. Maar een andere keuze hebt je niet echt.

LEES OOK: Heftig: Australische vader wordt uitgescholden omdat hij een luier wil verschonen

Geen verschoonruimtes in mannentoiletten

Die keuze hebben vaders in New York gelukkig nu wel. Het wetsvoorstel werd door gemeenteraadslid Rafael Espinal aangekaart. Hij zag tijdens het bezoeken van het herentoilet in het lokale winkelcentrum, een vader die zijn zoon aan het verschonen was op de wastafel. Espinal was geschokt en ging op onderzoek uit. Hij ontdekte hij dat bijna geen enkele mannentoilet voorzien was van verschoonruimtes.

Onhygiënisch

“Het was naar om te zien hoe een vader de luier van zijn kind moest verwisselen op een openbare gootsteen waar honderden mensen hun handen wassen na gebruik van het toilet,” vertelde Espinal afgelopen week aan HuffPost. “Bovendien verdienen ouders gewoon een hygiënische plek om hun kind te kunnen verschonen. Vaders ook.”

Gelijkheid

En daar heeft hij absoluut gelijk in. Espinal is zelf niet eens een vader, maar zet zich in om de sekse-gelijkheid te verbeteren. Natuurlijk bevat ook niet elke vrouwentoilet een verschoonruimte, maar in vergelijking met mannentoiletten zijn ze zeker in de meerderheid. Door de nieuwe wetgeving gaat daar nu eindelijk verandering in komen.

Alles moet veranderd worden

Alle openbare gelegenheden moeten de verschoonruimtes installeren in de herentoiletten. Bioscopen, restaurant, koffietentjes en (ja echt) nachtclubs moeten de toiletruimtes renoveren. Hopelijk neemt Nederland een voorbeeld aan New York en zullen hier ook een voor een de verschoonruimtes voor heren tevoorschijn komen.

LEES OOK: Deze grappige moeders laten zien hoe je een luier verschoont in het vliegtuig

Huffpost.com

Reageer op artikel:
In New York krijgen mannentoiletten nu ook verschoonruimtes voor baby’s
Sluiten