Onderzoek zegt: de biologische klok tikt ook voor mannen en hun vruchtbaarheid

Als het om baby’s krijgen en leeftijd gaat, lijkt het erop dat mannen altijd de dans ontspringen en zelfs na hun 70ste nog vader kunnen worden. Tot nu dan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mannen net als vrouwen ook een biologische klok hebben die doortikt.

Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder koppels die via een Ivf-behandeling proberen zwanger te raken. De onderzoekers bestudeerden hiervoor 15 jaar (van 2000 tot 2015) aan IVF-data, 19.000 Ivf-behandelingen van zo’n 8.000 koppels. De gegevens werden daarna geordend in vier leeftijdscategorieën: jonger dan 30, 30 tot 35, 35 tot 40 en 40 tot 42 jaar oud.

Minder kans

Uit de onderzoeken blijkt dat de leeftijd van niet alleen de vrouw maar ook van de man, een bepalende factor is of een IVF-traject succesvol verloopt. Hoe ouder de wensouders, hoe minder kans er is op een succesvolle zwangerschap.

Leeftijd man

Het geboortecijfer was het laagst in de gevallen waarbij de vrouw ouder in de leeftijdscategorie van 40 tot 42 jaar oud viel. Dit was geen verassing voor de onderzoekers. Maar er kwam ook iets nieuws aan het licht. Bij vrouwen uit de jongere leeftijdscategorieën, had de leeftijd van hun man wel een direct invloed op de kans om zwanger te worden. De cumulatieve geboorteratio werd steeds kleiner, naarmate de man ouder was. Hierbij maakte de leeftijd van de vrouwen onder de 40 niet uit.

Onderzoeker Dr Dodge van de Universiteit van Harvard: ‘Vrouwen in de leeftijd van 35 tot 40 jaar hadden er veel baat bij als hun man onder de 30 jaar oud was. Zij hebben 30% meer kans op een geboorte dan vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie wiens man 30 tot 35 jaar oud is. Bij die tweede groep is de kans 53%, bij de eerste 70%.’

LEES OOK: Mannen opgelet! Met deze app kun je je sperma testen op vruchtbaarheid

Oorzaak onbekend

De onderzoekers hebben nu een verband kunnen leggen tussen de leeftijd van de man en de kans op een zwangerschap. Maar het is ze nog niet duidelijk wat er precies voor zorgt dat de kwaliteit van het zaad bij mannen met de jaren achteruit gaat. Vermoed wordt dat het sperma beschadigt als mannen ouder worden. Ook al wordt er dagelijks nieuw sperma geproduceerd. De cellen waaruit het bestaat muteren zich en bevatten – naarmate ze ouder worden – meer DNA schade. Omdat het (nog) niet precies duidelijk is hoe dit komt, adviseren de onderzoekers mannen om vooral vast te houden aan een zo gezond mogelijke levensstijl.

Vrouwen

Volgens Hodge is het wel nog steeds zo dat de vruchtbaarheid van vrouwen het meest bepalend is. Vooral door factoren als de overgang. Dodge: ‘De resultaten uit dit onderzoek en vele onderzoeken ervoor laten zien dat de leeftijd van de vrouw het meeste effect heeft op de zwangerschap. Bij vrouwen zagen we een afname in vruchtbaarheid van 46% in de leeftijd van 30 tot 42 jaar, bij mannen was dit 20%.’

Papa worden? Zo maximaliseer je jouw vruchtbaarheid..

Wil je niets meer missen? Like ons dan even op Facebook.

Eureka Alert

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek zegt: de biologische klok tikt ook voor mannen en hun vruchtbaarheid
Sluiten