De papa 24 sep 2017 Soraya Vogelaar

Mannen opgelet: jullie hebben invloed op of de baby een jongen of een meisje wordt

Ja, jullie zijn zwanger! Maar wat wordt het, een jongen of een meisje? Volgens de wetenschap speel jij als man er een grotere rol in dan tot nu toe werd gedacht.

Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford. Het onderzoek is gepubliceerd in de journal Proceedings of the Royal Society B en werd uitgevoerd door wetenschappers uit Engeland, Spanje en Amerika.

Celkern

Voor het onderzoek werden wilde muizen bestudeerd. Hieruit bleek voor het eerst dat de celkern van het sperma bij zoogdieren genetisch bepaald is en invloed heeft op de hoeveelheid X en Y chromosoom. Mannen met een hogere kwaliteit produceren sperma met een kleinere celkern, dit zorgt ervoor dat die man meer zoons dan dochters krijgt. Of dat de de kans hierop in ieder geval groter is.

LEES OOK: Zo groot is dekens dat je nóg een jongetje of een meisje krijgt

X en Y

Hoofdonderzoeker Dr Aurelio Malo: ‘Er is lang van uitgegaan dat vaders bij de inseminatie dezelfde proporties van het X en het Y chromosoom in hun sperma hebben, namelijk Fifty-fifty. Maar dit is niet zo, er kunnen verschillen zitten in die ratio waardoor een man meer X chromosoom kan aanmaken dan Y of andersom.’ ‘In een notendop, is het nu zo dat we weten dat vaders -net als moeders- invloed kunnen uitoefenen op het geslacht van hun baby. En dat dit mogelijk door de natuurlijke selectie kan zijn ontwikkeld.’

Rol van de man

Deze bevindingen zorgen ervoor dat er opnieuw gekeken gaat worden naar de rol van de man in de voortplanting. En bijvoorbeeld inschattingen gemaakt kunnen worden welk geslacht een baby wordt door niet alleen meer te kijken naar de moeder maar ook naar de vader. Malo: Dit onderzoek bewijst dat vaders de kansen op een bepaald geslacht vergroten door de variatie in het type sperma. Het zorgt voor een hele reeks nieuwe vragen naar de invloed van vaders op het geslacht van de baby.’ Wordt vervolgd dus.

Ben je een iets oudere vader en heb je een zoon? Goed nieuws: dit is waarom oudere vaders slimmere zoons hebben.

Niets meer missen? Like ons op Facebook!

Science Daily

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Mannen opgelet: jullie hebben invloed op of de baby een jongen of een meisje wordt
Sluiten