De papa 6 jun 2017 Susan Dalstra

10 mannen vertellen wat het meest veranderde nadat ze een kind kregen

Dat je leven op z’n kop staat met de komst van een kind is een inkoppertje, maar wat dat concreet betekent, valt niet altijd even goed voor te stellen. Zeker niet vanuit het perspectief van de vader. Daarom: 10 mannen die vertellen wat het meest veranderde nadat ze een kind kregen. 

1. Eenheid

‘Ik merkte in het ziekenhuis al dat de dynamiek van onze relatie was veranderd. Niets ten nadele van mijn vrouw, maar een gezin zijn, is echt iets anders dan het zijn van een koppel. Toen onze zoon geboren werd, voelde ik echt dat we een eenheid waren geworden die losstaat van onze eigen families.’ – Kevin (31)

2. Vrije tijd

‘Ik heb geleerd te genieten van mijn vrije tijd. Ik wil niet als een vreselijke vader klinken; het is heerlijk om tijd met mijn kinderen door te brengen. Maar omdat de kinderen op de eerste plek komen, doe je vooral wat zij graag willen. Ik kan met mijn dochter Disneyfilms kijken, maar kan haar niet meenemen als ik ga wielrennen. Voordat ik kinderen kreeg had ik last van uitstelgedrag en wachtte ik bijvoorbeeld lang met naar de sportschool gaan. Of lag ik de hele dag op de bank. Nu zijn de paar uur die ik vrij heb volgepland en strak getimed.’ Darren (30)

3. Oppassen vs. opvoeden

‘Mijn vrouw en ik vonden het nogal wennen dat we 24/7 op onze dochter moesten passen. We dachten dat we wel wat gewend waren aangezien we vaak op onze neefjes en nichtjes pasten. Met de komst van onze dochter beseften we: dit is niet oppassen, dit is opvoeden. Ik bedoel te zeggen hoe ‘permanent’ het is. Het is een fijn, maar ook een gek gevoel.’ Evan (34)

LEES OOK: Echt waar: volgens onderzoek hebben kersverse vaders meer slaaptekort dan moeders

4. Seks

‘We hadden meer seks. Althans: in het begin. Dat is een stuk lastiger als je kinderen opeens ieder moment de slaapkamer binnen kunnen komen. Omdat we niet meer zoveel ‘privétijd’ hadden, namen mijn vrouwen en ik het niet meer voor lief.’ Marc (31)

5. Gevaarlijk

‘Het duurde een dag voordat ik in de vader-modus schoot en alles om me heen gevaarlijk vond. Ik weet nog dat ik tegen m’n vrouw zei dat mensen veel te hard door onze straat reden.’ Chris (32)

6. Boodschappen doen

‘Naast alle voor de hand liggende dingen, was de grootste verandering het doen van de boodschappen. Daar waren we voorheen niet zo goed in. We maakten nooit een lijstje, pakten gewoon waar we zin in hadden en als we iets vergeten waren, dan was dat maar zo. We woonden toch om de hoek van een winkel waar ze alle essentiële boodschappen als melk en eieren verkochten. Maar met een kind kun je niet ‘zomaar wat doen’. Wanneer de luiers op zijn, kun je die niet op een later moment kopen. Nu ga ik iedere week op stap met een boodschappenlijstje en pak ik het heel grondig aan.’ Paul (30)

7. Eten naar binnen schuiven

‘We zaten niet meer aan tafel om een zelf gekookte maaltijd te eten maar schoven het eten naar binnen wanneer we maar konden. Dat hield een paar maanden aan tot we eindelijk een schema hadden.’ Michael (36)

LEES OOK: 10 handige (én hilarische) hacks die alleen een vader kan bedenken

8. Dutjes

‘Iedereen heeft het over het slaaptekort. Onze dochter maakte ons niet de hele nacht door wakker, maar ik heb moeite met in slaap vallen. Dus wanneer ze wel wakker werd, was ik een paar uur achter elkaar wakker. Ik deed nooit dutjes voordat zij kwam, maar nu ben ik er dol op.’ Matt (30)

9. Prioriteiten

‘Alles verandert, maar wat mij het meest opviel is hoe snel je brein andere prioriteiten stelt. Alles draait om je pasgeborene.’ Jason (31)

10. Op je bank overgeven

‘Nou, er is een persoon in je huis die niet voor zichzelf kan zorgen en op je bank overgeeft. Ik zou zeggen dat dat een vrij grote verandering is.’ Will (32)

Als vader moet je waarschijnlijk net wat meer moeite doen om een band op te bouwen met je baby dan als moeder zijnde. Zo doe je dat.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Redbookmag

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
10 mannen vertellen wat het meest veranderde nadat ze een kind kregen
Sluiten