De baby 28 mei 2018 Bettina Neseker

De manier waarop een baby kijkt of reageert, kan voorspellen of het autisme ontwikkelt.

Autisme wordt vaak pas rond het tweede levensjaar van een kind vastgesteld. Volgens psycholoog Roy Hessels van de Universiteit Utrecht kan dit al veel eerder! Uit de manier waarom een baby kijkt of reageert kan namelijk al voorspelt worden of een baby autisme ontwikkelt.

Ongeveer 190.000 mensen heeft in Nederland een vorm van autisme. Dat is 1% van alle Nederlanders. Autisme is een andere manier van denken. Het is een onzichtbare handicap die invloed heeft op het kunnen begrijpen wat een ander denkt en voelt, op het bedenken hoe iets zal gaan en op communicatie.

Zintuigen

Autisme kan betekenen dat je kind moeite heeft met onverwachte situaties en problemen ervaart met informatie die via de zintuigen (geur, tast, reuk, zicht, gehoor) binnenkomt. Je kind kan hier extra gevoelig voor zijn, of juist helemaal niet. Je kind kan zich soms zo overladen voelen door alles wat er op een dag gebeurt, dat het overprikkeld raakt en even niet meer kan functioneren. Het kan dan misschien erg boos reageren, of zich juist extreem terugtrekken.

Oogcontact

“Gezonde baby’s maken oogcontact met hun ouders, kunnen hun aandacht verplaatsen en reageren op hun naam. Als een kind dit niet doet, kan het autisme ontwikkelen. Uiteraard is ieder kind anders en geldt het niet voor alle baby’s, maar afwijkend kijkgedrag kan wel een belangrijke voorspeller zijn”, zegt Hessels vanochtend in het AD.
Hessels ontwikkelde een meetinstrument waarmee het kijkgedrag van een baby heel nauwkeurig wordt vastgelegd. Volgende week vrijdag promoveert hij in Utrecht op dit onderzoek.

Meetinstrument

In het AD legt Hessels uit hoe het onderzoek verliep: hij liet volwassenen naar een beeldscherm kijken, waarop het leek alsof er iemand anders tegenover hen zat. De software was zo nauwkeurig dat Hessels precies kon zien waarop de deelnemers letten wanneer de ander om aandacht vroeg. Mensen met autistische trekken bleken minder naar de ogen te kijken. Hierdoor pikten zij minder emoties op. Dit meetinstrument wil Hessels nu inzetten bij baby’s. “Als op heel jonge leeftijd afwijkend kijkgedrag wordt ontdekt, kan misschien voorkomen worden dat autisme zich verder ontwikkelt.”

LEES OOK: Antidepressiva slikken tijdens de zwangerschap is minder schadelijk dan gedacht.

ADNederlandse Vereniging voor Autisme

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De manier waarop een baby kijkt of reageert, kan voorspellen of het autisme ontwikkelt.
Sluiten