De papa 28 apr 2017 Susan Dalstra

Man deelt: waarom ik jaloers ben op de zwangerschap van mijn vrouw

Partners hebben het over het algemeen maar makkelijk tijdens de zwangerschap. Want hey, zij hoeven geen kind te dragen en te baren. Toch zegt schrijver Frank Kobola dat hij zich tijdens de zwangerschap van zijn vrouw meer dan eens jaloers voelt. 

Franks vrouw heeft geen makkelijke zwangerschap. Ze heeft veel pijn en last van duizeligheid. Toch voelt hij zich met vlagen enorm jaloers. ‘Om dat statement meteen maar op te helderen: het is een gezonde jaloezie’, zegt hij er wel meteen bij.

Steekje jaloezie

‘Het is niet omdat zij alle aandacht krijgt van familie en vrienden. Het is ook niet omdat zij al een emotionele band heeft opgebouwd met ons kind. Maar af en toe voel ik een klein steekje jaloezie omdat zij iets meemaakt wat ik nooit zal ervaren’, schrijft hij. ‘Naast al het dagelijks overgeven en de maagpijn, maakt ze iets ongelooflijks mee.’

LEES OOK: 9 x waarom het niet oké is om te vragen of een zwangerschap ‘gepland’ was

Het eerste schopje

Hij herinnert zich nog de eerste keer dat zijn vrouw hun kindje voelde schoppen. ‘Ik raakte haar buik aan, maar voelde niks. Zij was zo blij en giechelde iedere keer dat onze zoon een trapje uitdeelde. Het is een geweldige herinnering die ik voor geen goud zou willen missen. Het was de eerste keer dat ik besefte dat we écht een kind kregen en dat hij ín haar groeide. Maar natuurlijk wilde ik hem ook kunnen voelen. Ik was een beetje jaloers. In de eerste plaats was ik blij en opgewonden voor mijn vrouw, maar ik voelde me ook jaloers omdat ik hem niet kon voelen.

Het duurde nog weken voordat ik hem kon voelen schoppen, maar het was het wachten waard. Hij schopt nu de hele tijd en iedere dat hij het doet, leg ik weer mijn hand op haar buik. Ik dacht dat ik er nu wel klaar mee zou zijn, maar dat is niet zo.’

Oude vriend

‘Maar mijn vrouw voelt hem constant bewegen’, vervolgt Frank. ‘Hij heeft haar meer dan eens verrast met de posities waarin hij ligt. Ze worden samen wakker, hij beweegt terwijl zij zich klaarmaakt om te werken. Ze praat de hele tijd tegen hem en dat is geweldig om te zien. Ik weet dat ze een geweldige moeder zal zijn. Soms denk ik dat het voor haar heel anders gaat zijn onze zoon voor de eerste keer zien dan voor mij. Ik heb hem voorgelezen en hem voelen schoppen, maar mijn vrouw heeft vanaf het allereerste begin een band met hem die ik niet kan evenaren. Wanneer hij geboren wordt, ziet ze iemand die ze al kent – alsof je een penvriend voor het eerst ontmoet. Ik ga hem voor de eerste keer ontmoeten.’

Unieke ervaring

‘Dat is waarom ik – ook al moet ze zich soms ziek melden, of kan ze niet meer staan vanwege de pijn – jaloers ben. Natuurlijk zijn er tijden dat ik absoluut niet met haar zou willen ruilen. Maar een zwangerschap is zo’n coole en unieke ervaring, en een ervaring waarbij ik alleen maar kan toekijken in plaats van deelnemen. Zelfs als observant is het ongelooflijk. Maar op de momenten dat ze haar buik vasthoudt, glimlacht en tegen onze zoon praat, voel ik zoveel dingen: geluk, spanning en ja: ook een klein steekje jaloezie.’

Heel lief Frank,  maar of je nog steeds zo jaloers bent als je weet hoe een bevalling voelt… 

 

Redbookmag

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Man deelt: waarom ik jaloers ben op de zwangerschap van mijn vrouw
Sluiten