De mama 12 jan 2019 Sherita Jager

Een goede mama zorgt goed voor zichzelf

Moederschap vereist veel zelfopoffering, en dat betekent vaak dat we onze selfcare routines opzij zetten. Maar goed voor jezelf zorgen is belangrijk, en echt de moeite waard. Want wanneer we ons goed voelen, kunnen we anderen ook onze beste kant laten zien. En dat is iets waar het hele gezin baat bij heeft.

Beweeg

Of je nu vaker wilt trainen, of gewoon je standaardroutine een nieuwe boost wilt geven, ga voor activiteiten waar je je niet alleen fitter door voelt, maar die je ook leuk vindt. Beginnen met iets waar je niet van geniet, zorgt gegarandeerd voor een fiasco. Het kan even duren totdat je een goede routine hebt gevonden dat werkt voor jou, maar ga ervoor. Kies voor yoga in de buitenlucht, schrijf je in voor die marathon, of huur een personal trainer in. Zorg écht voor dat stukje plezier bij het sporten en je zult zien dat je het langer volhoudt. Echt geen tijd voor dit alles? Ga dan dansen met je kinderen in de woonkamer, doe mee met klimmen op het klimrek, of ga een lekker stuk fietsen. Het allerbelangrijkste is, is dat je iets doet.

Eet gezond

Goede voeding is de motor van jouw lichaam. Ga voor gezonde en kwalitatief goede ingrediënten. Het is normaal dat je je kinderen op de eerste plek zet, maar jij bent hun voorbeeld en basis, dus het is belangrijk dat je kinderen ook zien dat jij voor jezelf zorgt. Eet minder vlees, koop biologisch, en kook zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes. Drink water in plaats van frisdrank, en neem een kop kruidenthee in plaats van koffie. Maak één keer per week een boodschappenlijst waar je de boodschappen voor de hele week op zet. Op deze manier is de kans kleiner dat je eten weggooit, of niet aan gezond koken toekomt omdat je iets niet in huis hebt.

Zet sociale contacten in je agenda

Laat je drukke schema niet in de weg komen om je familie en vrienden te blijven zien. Ook al zijn wekelijkse date nights met je hubby er een die wij ook graag zien gebeuren, is het vaker fictie dan realiteit. Plan in ieder geval tijd in om samen door te brengen, ook al is het maar één keer in de maand. Elke eerste vrijdag van de maand date night? En zaterdagochtend koffieochtend met je vriendinnen? Kies wat het beste bij je past, maar verzeker jezelf ervan dat het gebeurt.

Ga naar de dokter

Hoewel mannen koppig zijn om naar de dokter te gaan, kunnen vrouwen er ook wat van. Veel vrouwen negeren vage gezondheidsklachten en laten zich niet jaarlijks checken. Onthoud dat als je genoeg slaapt en gezond eet, en geen ziektes hebt, je je eigenlijk gewoon goed zou moeten voelen. Dus heb je vage klachten of zegt je onderbuikgevoel dat er iets mis is? Ga dan naar de dokter. En wil je dit allemaal voorkomen – want voorkomen is beter dan genezen – plan dan een jaarlijkse check in bij de dokter, gynaecoloog, en tandarts.

Maak genoeg slaap topprioriteit

Veel moeders gaan aan de slag met het huishouden zodra de kinderen op een oor liggen. Heerlijk, natuurlijk, als je je huis aan kant kunt krijgen zonder dat jouw kroost je afleidt. Maar het huishouden doen zorgt ervoor dat je later kunt relaxen, en daardoor vaak te laat in bed ligt. Een chronisch slaaptekort heeft veel gevolgen voor je gezondheid. Mensen die consequent minder dan zes uur slapen, hebben meer eetlust, wat leidt tot gewichtstoename en het risico op depressie, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Hoe krijg je wel genoege nachtrust? Vermijd voedsel, alcohol, lastige gesprekken en stimulerende middelen. Zorg voor regelmaat, een routine en ontspanning voor het slapen gaan.

Blijf trouw aan jezelf

Een geboorte van een kind, en daarmee moeder worden, zijn ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Jij als persoon verandert compleet. Geef jezelf de tijd om jezelf opnieuw te leren kennen. Haal je geen plezier meer uit je hobby’s? Bekijk wat je wél leuk vindt. Schrijf, mediteer, en vraag je af waar je energie van krijgt. Dichtbij jezelf blijven is misschien wel dé sleutel tot een gelukkig leven, dus investeer tijd in jezelf. Zo krijg je meer energie, geduld en voelt je je zelfverzekerd. En dat is ook wat je wilt uitstralen naar je kinderen!

Wat doe jij om goed voor jezelf te zorgen? Deel je tips en ervaringen met andere moeders op het Mamaforum.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Een goede mama zorgt goed voor zichzelf
Sluiten