De mama 7 mei 2018 Marleen Staal

Makkelijk terugkeren van je zwangerschapsverlof? Zo doe je dat

Kon je een paar maanden geleden niet wachten om 24/7 met de babykamer bezig te zijn. Nu de kleine er is, verlang je ook wel weer naar je good old plekje op kantoor. En helaas, aan alle mooie dingen komt een eind, ook aan die roze babywolk. Zo stap je daar relaxed vanaf en begin je weer vol nieuwe energie op je werk.

Oefening baart kunst

Oefen je nieuwe ochtendroutine alvast een week van tevoren. De dag starten met een baby vergt meer van je tijd. Onderzoek voor jezelf hoeveel meer je nodig gaat hebben om rustig en ontspannen te kunnen ontbijten, aan te kleden en weg te gaan. Zonder dat er nog een lekkende luier aan je broekspijp hangt en je het gas vergeet uit te doen, omdat je de kleine nog in bad wilde doen Goed, je snapt het. Oefen dit even, zodat je op je eerste werkdag zonder problemen de deur uit kan.

Showbaby

Neem voor je eerste werkdag de baby een keer mee naar je werk. Jouw kleine kanjer is het allerbelangrijkste voor jou nu, dus laat je collega’s kennis maken met deze verandering in je leven. Wie houdt er nu niet van kleine lachebekjes? Ze krijgen gelijk empathie voor je oogappel en voelen zich onderdeel van de periode waarin jij nu zit. Voor de onderlinge relaties kan dat erg fijn werken. Juist met collega’s waarvan je eerst dacht dat je ‘niks met ze had’.

LEES OOK: Malou: ‘Hoe een stap terug carrière-wise een grote stap vooruit bleek’

Thank God it’s Friday

Begin op een vrijdag. Huh? Het is misschien wat onconventioneel, maar op vrijdagen heerst er bij de meeste bedrijven vaak een wat relaxtere sfeer. De grotere opdrachten zijn afgerond, iedereen kijkt uit naar het weekend en de sfeer is wat losser. Het perfecte moment om vragen te stellen, je in te laten werken en zelf ook rustig te wennen aan het idee dat je er weer bent. En pluspunt: van alle indrukken kun je twee hele dagen bijkomen.

Oost, west, thuiswerken is het best

Niet bij alle werkgevers kun je thuiswerken, maar als je functie en taken het toelaten, vraag naar de mogelijkheden om elke week een vaste dag (of dagen) thuis te werken. Uiteraard ben je gewoon bereikbaar en zorg je dat jouw werk afkomt. Het enige verschil is dat je tussendoor je baby kan voeden, een wasje kan doen of een pak luiers kan halen. Welke werkgever snapt dat nu niet? En benoem ook dat het tijdelijk is, als je dat wilt. Als de kleine vaker naar de oppas kan, of naar de peuterspeelzaal, kun jij ook weer meer gaan werken.

Alles went

Geef jezelf én je collega’s de tijd om te wennen aan jouw aanwezigheid. Ineens acht uur achter elkaar op een computer knallen is gewoon een omschakeling. Net zoals dat jouw collega’s moeten wennen dat je af en toe een ruimte inspringt om te kolven. Of dat je niet meer zo vaak bij borrels kan zijn. Er is gewoon veel veranderd. Dus leg het rustig uit als je collega’s ergens vraagtekens bij hebben en neem wat vaker een kleine looppauze als het je even teveel wordt.

LEES OOK: 8 tips voor thuiswerken met een baby van andere carrièremama’s

Lekker connecten

Over die borrels gesproken. Waar je eerst nog elke vrijmibo lallend op de lunchtafel stond, ga je nu misschien gelijk weg als het eerste biertje wordt opengetrokken. Helemaal normaal. Hoe je dan het contact goed houdt met je collega’s? Plan een maandelijkse eetafspraak met de mensen die je goed liggen. Of houd in plaats van een vrijmibo, een maandagochtend-momentje met koffie. Dat kleine uurtje is precies genoeg om weer op één lijn te komen met de mensen die je komende tijd meer gaat zien dan je eigen vent.

Ik ben er weer!

Plan met je baas en naaste collega’s een ‘welcome back’ meeting in tijdens je eerste werk. Zo kunnen zij jou bijpraten over wat er in de tussentijd is veranderd en kun jij gelijk vragen aan welke projecten je rustig kan beginnen. Zo heb je een duidelijk beeld van wat je te wachten staat en kun je gelijk van start.

Home is waar de babytalk is

Het kost misschien wat tijd om jezelf opnieuw uit te vinden, maar een valkuil waar veel jonge moeders intrappen is dat ze 24/7 met de baby bezig zijn. Logisch dat je hele leven draait om de kleine, maar op werk ben je op de eerste plaats werknemer. Natuurlijk mag je in de pauzes complete diashows laten zien aan collega’s, maar houd de babytalk verder beperkt. Dus check niet bij elk klein piepje de telefoon, hang niet om de vijf minuten aan de lijn met de oppas en voer ein-de-lijk de ‘grote mensen’-gesprekken die je zo miste toen je nog thuis zat.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Makkelijk terugkeren van je zwangerschapsverlof? Zo doe je dat
Sluiten