Ontwikkeling van je baby: maand 9

De komende maand gaat je baby weer heel wat sprongetjes maken in de ontwikkeling. Vooral zijn omgeving vindt hij nu maar wat interessant. Kijk de poes, hij een boom. Alles wijst hij aan. Liefst met zijn lievelingsspeeltje in de buurt, want je baby heeft opeens een waslijst aan favorites.

Zo is z’n favoriete spelletje nu (en daar ben jij vast minder enthousiast over): het op de grond gooien van speelgoed, om te zien hoe jij het daarna oppakt. Want je baby krijgt steeds beter door hoe hij jou voor z’n karretje kan spannen. Laten we eerlijk zijn, dat lachje is natuurlijk ook onweerstaanbaar.

Gevoelig

Je baby ontwikkelt op deze leeftijd empathie. Hij gaat de gevoelens van anderen beter begrijpen en kan zich heel voorzichtig inleven. Wanneer hij een andere baby ziet huilen, is de kans groot dat hij ook begint te huilen.

Alleen die!

Je kunt veel baby’s nu niet meer een willekeurige knuffel of speen geven. Ze krijgen voorkeur voor die ene zachte, pluche ijsbeer of dat blauwe speentje. Al ga je op je kop staan, hij wil écht alleen die. Misschien handig om van zijn favorieten een tweede te kopen. Zo kun je zijn knuffel stiekem even wassen, terwijl je het reserve-exemplaar in zijn bedje legt. Al kan het best dat hij daar niet intrapt: die nieuwe knuffel ruikt anders. Hij is niet gek.

Kijken

Het zicht van je baby is nu ongeveer net zo goed als dat van een volwassenen. Wanneer je samen op pad gaat, vindt hij het leuk wanneer je aanwijst en benoemt wat je allemaal ziet. Kijk, de blaadjes van de bomen. Zie je die poes over straat lopen? Je zult zien dat hij zoekt waar je naar kijkt of zelf enthousiast naar dingen wijst of moet lachen als hij er naar kijkt.

Praten

Als moeder wil je graag weten of je kind op schema loopt. Of hij nu kan wat hij zou moeten kunnen. Maar op deze leeftijd begint de ontwikkeling van baby’s flink uiteen te lopen. De een kan al ‘papa’ of ‘mama’ zeggen, de ander houdt het voorlopig bij vrolijk gebrabbel. Niets om je druk om te maken. Het is net waar de interesse van je baby ligt.

Kruipen

Dit geldt ook voor de motoriek. Terwijl de ene baby lekker rustig zitten of wat kruipen nog prima vindt, is voor sommige baby’s kruipen al zó van gisteren. Ze proberen zich op te trekken aan de tafel, al is lopen meestal nog toekomstmuziek.

Samen spelen

Papa en mama nadoen, dat is nu het leukste wat er is. Het lukt nog niet altijd, maar proberen is wel heel leuk. Maak hoge en lage geluiden en kijk hoe je baby je nadoet en geluidjes terug maakt. Of doe hem na, wedden dat hij dat om te gieren vindt? Ga samen op je buik op de grond leggen en doe hem na. Doet hij zijn hoofd omhoog, dan doe jij dat ook. Zien hoe jij zijn bewegingen imiteert, vindt hij hilarisch.

24babybounty.comthebump

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ontwikkeling van je baby: maand 9
Sluiten