Ontwikkeling van je baby: maand 8

Je baby wil bewegen! Of ze nu schuiven, tijgeren of kruipen. Hij gaat op ontdekkingsreis. En alles wat hij tegenkomt wordt vastgepakt en gaat zo dat mondje in. Goed opletten dus wat er op de grond ligt en misschien is wat vaker stofzuigen ook geen gek idee.

En houdt die poetsdoekjes ook maar bij de hand. Oneindig veel kwijl, dat is wat je baby deze maand zal produceren. Oorzaken zijn nog meer doorkomende tandjes en de drang om alles met zijn mond te ontdekken. Een beetje likken, een beetje bijten, er een beetje op sabbelen. Zorg maar dat je genoeg spuugdoekjes bij de hand hebt. Een bijtring kan je baby helpen, zeker wanneer hij tandjes krijgt. En die bijtring, ja, die zorgt wel weer voor nog meer kwijl.

Kruipen

Kijk hem eens gaan. Je baby zal met zeven maanden kruipen of dat gaan proberen. Sommige baby’s schuiven liever over hun kont door de kamer. Of zittend op hun knieën. Hoe dan ook zal je baby willen bewegen. Hij ziet iets aan de andere kant van de kamer en wil erheen. Hoe hij er komt, maakt hem niet uit. Al zijn er ook altijd baby’s die meer van het observeren zijn, die gewoon zitten en om zich heen kijken. Ieder kind is anders. Sommige slaan de kruipfase over en gaan over een paar maanden meteen lopen.

Staan is leuk!

Wanneer je je baby op schoot neemt, zal hij misschien proberen om te gaan staan. Wanneer jij zijn oksels ondersteunt, staat hij zo rechtop. Een beetje op en neer springen vindt hij geweldig. Het is ook goed voor de spieren in zijn benen, die hij straks nodig heeft om echt te gaan staan en lopen. Al duurt dat nog wel even.

Fijne motoriek

Tot nu toe greep je baby alles vast met zijn hele vuist. Dat verandert nu. Je zult zien dat hij spulletjes nu kan vastpakken met alleen zijn duim en wijsvinger. Het is het begin van de ontwikkeling van de fijne motoriek. Je baby leert langzamerhand om speeltjes van de ene naar de andere hand over te geven, of hele kleine dingetjes te pakken te krijgen.

Samen spelen

Zet je kind op de grond en rol een balletje naar hem toe en weer terug. Hij zal het balletje proberen te pakken, al lukt dat misschien nog niet. Je leert hem zo wel dat er iets is als oorzaak en gevolg. Dat als mama de bal duwt, hij naar hem toe komt. En dat als hij er tegen duwt, hij van hem weg gaat.

24babybounty.comthebump

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ontwikkeling van je baby: maand 8
Sluiten