Ontwikkeling van je baby: maand 7

Er is weer een mijlpaal bereikt: je baby is nu een half jaar oud. Dat hulpeloze kindje van net na de geboorte is nu echt verdwenen. Hij weet goed wat hij wil en met wie. En dat laat hij merken ook.

Het liefst zou je baby de hele dag alles aanraken. Als je hem op de grond legt pakt hij wat je om hem heen legt meteen vast. Even voelen aan dat doekje. Even voelen aan dat speeltje. Het is zijn manier om zijn omgeving te ontdekken. Is het zacht of hard? Hij voelt het verschil heel goed en heeft zijn voorkeuren. Dat ene knuffeltje vindt hij lekker voelen en die andere niet. Wanneer je hem al zijn eerste hapjes vaste voeding geeft, zal hij ook dat met zijn handen proberen te pakken. Even aan die banaan voelen en aan dat wortelprutje. Een hoop rotzooi geeft het wel.

Grijpen

Trokken eerder felle kleuren en grote bewegingen vooral zijn aandacht. Nu krijgt hij meer aandacht voor details. Hij vindt je ketting opeens prachtig en probeert ernaar te grijpen. Misschien maar even afdoen en veilig opbergen, want dat soort kwetsbare dingen zijn voor je baby nu even niet veilig. De kat van de staart is ook leuk om te grijpen, net als de neus van zijn knuffelbeer. Dat gaat allemaal niet bepaald zachtaardig. Voorzichtig zijn, daar is hij nog te klein voor.

Praten

Je baby wil praten. Vooral heel veel praten. Echt woorden zijn het nog niet, het lijkt meer op brabbelen. Maar je kunt met een brabbelende baby een prima gesprek voeren. Reageren op zijn praatjes, moedigt hem aan om te blijven proberen. ‘Meen je dat nou?’ ‘Vertel daar eens wat meer over?’ Je voelt je misschien een beetje gek, wanneer je zo’n ‘gesprek’ hebt met je kind, maar hij geniet ervan. Je zult de komende tijd merken dat zijn spraak heel snel vooruit gaat.

Bah, vreemden

Lachte je baby een paar maanden geleden nog naar iedereen die leuk met hem deed. Nu niet meer. Hij vindt niet alles meer grappig en niet iedereen meer leuk. Sommige baby’s zijn zo selectief dat ze alleen nog om papa, mama of oma kunnen lachen. Van de rest, en zeker van vreemden, moeten ze niets weten. Heel logisch dat hij zijn voorkeuren heeft. Iedereen, toch? Gaat je baby niet naar de opvang, dan is dit een leuke leeftijd om hem in contact te brengen met andere kindjes. Een playdate, of een babygroepje zal hij in het begin misschien spannend vinden, maar na een paar keer kan hij heerlijk spelen met zijn nieuwe vriendjes.

Samen spelen

‘Daar komt een muisje aangelopen’ past heel goed bij zijn leeftijd. Hij snapt dat dingen dichterbij kunnen komen. Wanneer je bij zijn teentjes begint, voelt hij na een paar keer heel goed aan dat je in zijn nekje gaat eindigen. Al blijft het iedere keer weer lachen, gieren en brullen. Je kunt het wel honderd keer doen, zonder dat de lol er voor je baby vanaf gaat.

24babybounty.comthebump

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ontwikkeling van je baby: maand 7
Sluiten