Ontwikkeling van je baby: maand 6

Kleine baby’s worden groot. En sterk. Doordat de spieren van je kind steeds krachtiger worden, kan hij langzamerhand leren om rechtop te zitten. Voorlopig nog met wat hulp, maar toch.

Je baby is nu al zoveel sterker dan toen hij net geboren was. Door het oefenen met buikliggen en misschien al omrollen, heeft hij zijn rug- en nekspieren getraind. Zijn zware hoofdje rechtop houden gaat nu steeds beter. Is je kind zover dat hij z’n hoofdje zelfstandig rechtop kan houden, dan kun je oefenen met rechtop zitten. Zet je baby in een comfortabele stoel of op de bank in een hoek, zodat hij goede ondersteuning heeft. De meeste baby’s vinden dit geweldig. De wereld ziet er opeens heel anders uit, zo rechtop. Grote kans dat hij nog omvalt, hoor dus wel echt naast blijven zitten. Maar oefening baart kunst.

Affectie

‘Je krijgt er zoveel voor terug.’ Hoe vaak heb je die al niet gehoord? Nou, deze maand is het echt zo. Je baby gaat deze maand voor het eerst zijn armpjes naar je uitstrekken. Na alle liefde die je hebt gegeven, krijg je nu heel duidelijk liefde terug. Hoe lief is dat!

Eten

Veel ouders beginnen rond vijf maanden met het geven van de eerste hapjes vaste voeding. Een beetje geprakte banaan, of gekookte en gepureerde wortel. Probeer drie dagen achter elkaar hetzelfde fruit of dezelfde groenten te geven, zo kan je kind aan een smaak wennen en weet je direct hoe hij erop reageert. Het kan natuurlijk dat een baby een allergie heeft, of bijvoorbeeld last van obstipatie krijgt van een bepaald ingrediënt. Heb je dit vermoeden, maak dan een afspraak bij de huisarts of het consultatiebureau om je vermoedens te bespreken.

Slapen

Oh, wat gunnen we het je dat de baby inmiddels doorslaapt. Veel baby’s van vijf maanden maken ‘s nachts in ieder geval blokken van zo’n 5 uur. Een verademing voor iedere vader en moeder die al maanden geen goede nachtrust meer krijgt en wallen tot op de enkels heeft. Een goede slaaproutine bij het naar bed brengen helpt en het is dan ook een goed idee om deze vanaf nu in te voeren. Doe alles steeds in dezelfde volgorde: uitkleden, slaapzak aan, boekje lezen, lekker slapen. Je baby zal hierdoor al snel begrijpen wat de bedoeling is en – hopelijk – rustig in slaap vallen.

Samen spelen

Kiekeboe spelen is bij de meeste baby’s van deze leeftijd een groot succes. Je kunt je handen voor je ogen doen en ‘boeh’ roepen wanneer je ze weer weghaalt. Nog leuker is het om zijn favoriete speeltje onder bijvoorbeeld een hydrofiele luier te verstoppen, en deze met een groots gebaar tevoorschijn te halen. Je baby leert hierdoor dat als hij een object niet kan zien, dat niet altijd betekent dat het er ook niet is. Dit helpt weer om te voorkomen dat je kind al teveel last krijgt van verlatingsangst als hij weggaat bij oma of crèche.

24babybounty.comthebump

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ontwikkeling van je baby: maand 6
Sluiten