Ontwikkeling van je baby: maand 5

Vier maanden oud is je baby alweer en het wordt elke dag leuker. Was die ieniemini-baby al geweldig, je krijgt elke week meer contact met die kleine. En hij kan alweer zoveel meer. Dit staat je de komende maand allemaal te wachten.

Dat alles anders voelt is de grootste ontdekking die je baby deze maand doet. Zijn knuffel is zacht, de spijlen van zijn box hard, het haar van mama vindt hij ook maar wat interessant aanvoelen. Zijn bewegingen zijn nog wat ongecontroleerd, dus soms slaat hij zichzelf per ongeluk in zijn eigen gezicht met wat hij te pakken heeft gekregen. Kus erop en hij gaat weer verder ontdekken.

Zicht

De tijd van wazige plaatjes is nu echt voorbij. Je baby kan nu ook steeds beter dingen op afstand zien. De verschillen tussen vormen en kleuren zijn heel duidelijk voor hem. Boekjes met felle kleuren zijn populair. Ook bewegende schaduwen op de muur vindt hij fascinerend.

Omrollen

Alleen maar op zijn rug liggen, vindt je baby nu echt te saai worden. Hij zal gaan proberen om om te rollen. De ene baby lukt dat met vier maanden al, de ander pas bij een half jaar. Er is geen haast. Je baby doet het wanneer hij eraan toe is. Rolt je baby wel al om? Dan moet je nog wat beter op hem gaan letten. Even wat pakken als je kind op de commode ligt, is sowieso niet verstandig maar nu helemaal een no-go. Terugrollen lukt vaak nog niet. Daar zul jij bij moeten helpen. Inbakeren is vanaf het moment dat je baby zelf op zijn buik kan gaan liggen, niet veilig meer.

Tanden

Deze maand kan het eerste tandje al doorkomen. Deze komt bij de meeste baby’s in het midden van de onderkaak tevoorschijn. Je baby zal meer kwijlen en op dingen willen kauwen. Sommige baby’s hebben weinig last van doorkomende tandjes, anderen kunnen zeker in de nacht flink huilen. Een koude bijtring kan helpen, net als speciale tanden-gel die het tandvlees eventjes verdooft.

Minder drinken

De maag van je baby is sinds zijn geboorte flink gegroeid. Daardoor hoeft hij minder vaak te drinken. Hij kan tijdens één voeding meer melk opnemen, zodat hij minder vaak bij je aanklopt met honger.

Samen spelen

Tip: maak eens een muziekinstrument voor de baby. Bijvoorbeeld door gedroogde rijst, pasta of bonen in een klein plastic doosje of flesje te doen. Zorg wel dat deze echt goed dicht is, zodat de baby de inhoud niet in zijn mond kan krijgen. Doe de baby voor hoe je ermee kunt schudden, zodat er geluid uitkomt. Gegarandeerd succes en dus goed voor heel wat van die heerlijke lachjes.

24babybounty.comthebump

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ontwikkeling van je baby: maand 5
Sluiten