Ontwikkeling van je baby: maand 4

‘Wat wordt hij al groot!’ Afgezaagde uitdrukking, maar oh zo waar. Je baby is alweer drie maanden oud en ontwikkelt zich in razend tempo. Kon hij een paar weken geleden nauwelijks meer dan huilen, slapen en poepen, inmiddels is je zoon of dochter al echt een personality.

Kletsen

Echt praten kan je baby nog niet. Tenminste, geen woorden die je als ouders begrijpt. Dat betekent niet dat hij je niets duidelijk probeert te maken. P-klanken wijzen er vaak op dat hij het niet naar zijn zin heeft. Klanken die lijken op de K maakt hij vooral wanneer hij wel blij is. Heel voorzichtig probeert je kind geluiden die jij maakt, na te doen. Doe je vaak een spelletje waarin je het woord ‘boe’ gebruikt, dan zul je na een tijdje merken dat hij ook zo’n soort geluid maakt. Al heb je soms nog een beetje fantasie nodig om het te herkennen.

Handjes

De meeste baby’s houden hun handen de eerste maanden van hun leven in vuistjes. Het is een natuurlijk reflex. Net zoals een pasgeboren baby je vingers pakt wanneer je deze voor hem houdt. Na ongeveer drie maanden gaan die vuistjes steeds vaker open. En dat is een hele ontdekking! Hij kan ze minutenlang bekijken, eraan likken of ze helemaal in zijn mond stoppen. Ook leert hij nu dat hij er dingen mee kan pakken. Dat lukt niet meteen, maar hij probeert wel naar dingen te grissen.

Mama

Mama en papa zijn anders dan andere mensen. Bijzonder. Wist jij natuurlijk allang, haha! Je baby wordt zich hier ook steeds meer bewust van. Hij begint te begrijpen wie wie is in zijn leven en wat zijn verbintenis met jullie allemaal is. Wanneer je kind jouw stem hoort, snapt hij meteen: dat is mama. Misschien zal hij je dan ook proberen te zoeken door om zich heen te kijken.

Samen spelen

Spelen met zijn handen en voeten vindt je baby nu geweldig. Doe vooral mee. Zing bijvoorbeeld ‘klap eens in je handjes’ met hem, waarbij jij zijn voeten en handen ‘bestuurt.’ De nieuwe bewegingen die jij ermee maakt, zal hij misschien later na proberen te doen. Stofjes met een structuur zijn favoriet speelgoed op deze leeftijd. Zeker als ze ook nog knisperen. Ook maak je je baby blij met zijn eerste babyboekje, want met voorlezen kan je niet vroeg genoeg beginnen. ‘Wat zegt het hondje?’ ‘Waf!’

24babybounty.comthebump

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ontwikkeling van je baby: maand 4
Sluiten